– Du trenger ikke dra langt for å finne en fin opplevelse. Vi er jo så heldige å ha naturen nesten rett utenfor døren, uansett hvor man bor, forteller en entusiastisk Cecilie Skog.

Lite motivasjon for barn i å gå langt

Som hele Norges fjellklatrer, ekspedisjonsfarer og Bergans-ambassadør har hun en livslang erfaring i bratte fjell, men som småbarnsmor slår hun et slag for nærturer og friluft i hverdagen.

– Veldig få barn blir motivert av å gå langt, bratt og høyt. Mine barn er tre og fem år, og trenger ikke en lang tur for å trives. Ikke tenk at dere skulle vært fem kilometer lenger frem, men nyt tiden sammen ute der dere er, tipser hun.

Ta med noen rekvisitter

I tillegg råder Cecilie om å alltid ha med rekvisitter, enten det er praktiske turting, eller gjenstander som får frem fantasien.

– Vi lager alt fra kongledyr til barkebåter. Ta med garn, og let etter kvister som ligner mennesker, og vipps så har dere laget små dukker sammen.
I tursekken passer Cecilie på å alltid få plass til en hengekøye, som kan brukes som en huske, eller hvor man bare kan ligge og slappe av.

– Vi tar gjerne med oss såpebobler, en slakk line, og skal vi kose oss ekstra mye tar vi med popcorn som vi popper på bålet eller med stormkjøkken.

Slik får du med barna ut

Mange kan kjenne på dørstokkmila før en tur, og spesielt barn må lokkes med belønninger. Ifølge Cecilie gjelder det å inkludere barna tidlig i planleggingen, slik at de kan begynne å glede seg.

– I morgen er det meldt fint vær. Hvor vil dere gå, hvilken bamse skal få bli med, og skal vi lage popcorn på bålet?

Ved å bli med å pakke sekken, eller tegne et kart med trær og dammer, får de eierskap til turen. Barna skal også få lov til å ha med seg leker ut, ifølge tureksperten.

– Verdensrekorden til barna er 42 bamser opp til toppen av Vettakollen. Både barn og leker skal få være med på eventyr, og det er med på å skape veldig fine minner.

En verden av muligheter

Om du tror at friluftsliv kun dreier seg om å gå tur, må du tro om igjen. Naturen byr nemlig på uendelige aktiviteter, og buldring* har blitt en favoritt hos Skog og barna.

– Vi klatrer og finner nye veier. Vi hjelper hverandre, og det blir et prosjekt vi gjør sammen. Barna kan gå opp en enklere side, og vi velger den vanskelige. De små synes det er kjempegøy å bare putte hendene i kalk, forteller hun.

Cecilies tips for sommerferien i Norge

  • Skap gode minner i skogen eller i fjæra. Fisk etter krabber og blåskjell om dere er langs kysten.
  • Tenk på hva som blir fint med turen, og ikke at det er langt å gå.
  • Logg deg av gjøremål, og åpne sansene dine for lek og inntrykk i naturen.
  • Finn en teltplass med morgensol eller kveldssol. Gjerne ved et vann, og på en jevn og fin bakke.
  • Oppsøk en bålplass, og husk at du kan grille mye annet enn pølser. Pakk inn fisk og grønnsaker og legg på bålet, lag små pizzaer med tortillalefser, tomatpuré, ost og skinke, eller ta med deg tacoen ut på tur.
  • Husk at alt smaker bedre ute!

 

Kilde: Berganblogg