Bildet over: Hit går nettinggjerdet, mens det er satt opp stolper og taugjerde utover i sjøen. En hytteeier har varslet Hvaler kommune, mens Brit Solberg svarer med at gjerdet i vannet bare er av midlertidig karakter. (Foto: Silje Vagnild)

– Vi fant til slutt det perfekte stedet, sier produsent Birte Monn-Iversen til Fredriksstad Blad, fullstendig uvitende om konflikten i det lille lokalsamfunnet.

Nå har NRK skrevet kontrakt med Brit Solberg om leie av huset hennes i Stutehavna på Herføl for filminnspilling. Her skal Jan Kjærstads prisbelønte romantrilogi om Jonas Wergeland spilles inn.

NRK visste ikke

Men det NRK ikke visste, er at de har havnet midt oppe i et superlokalt drama ytterst på Herføl.

Hytteeiere og fastboende står steilt mot hverandre. Stikkord: En 120 meter lang flytebrygge i betong som hytteeierne vil bygge, og grunneier Brit Solberg som setter opp en gjerdelignende konstruksjon ut i sjøen.

Gjerdet er ikke uproblematisk for tv-teamet, fordi det er akkurat her på stranda at store deler av innspillingen skal foregå i neste måned.

Vil ikke ha med gjerdet

Nå sier NRK det er helt utenkelig å ha med et ekstra gjerde på stranda foran huset til Brit Solberg.

–Vi skal spille inn fra et skjærgårdsmiljø midt på 60-tallet, og noe nytt gjerde kan vi ikke ha med på bildene. Nå må vi se hvordan vi kan løse problemet, sier produsent Birte Monn-Iversen til FB etter å ha blitt orientert om gjerdesaken som ligger til behandling i Hvaler kommune.

LES OGSÅ: Raser mot tennis-avslag på Hankø

FB har etter dette vært i kontakt med Brit Solberg, som sier at gjerdet i vannet bare er av midlertidig karakter og skal fjernes når riktig markering av hennes eiendomsgrense er kommet på plass. Men hun kan ikke si noe sikkert om når det blir.

– Etterpå skal sauenettingen følge den traseen som tidligere er brukt, sier hun i et brev til Hvaler kommune.

Autentisk skjærgårdsmiljø

NRK har lett med lys og lykte etter et autentisk skjærgårdsmiljø fra 60-årene. Kravet var i utgangspunktet bilvei helt frem for skuespillere og teknisk personell, men det var vanskelig å finne det rette stedet. Flere tilbød utleie av sine eiendommer, men NRK-teamet var ikke fornøyd med det de så.

– Vi kom helt tilfeldig over stedet på Herføl da vi var på en båttur rundt Hvaler. Stedet er helt perfekt, sier Monn-Iversen til FB.

Men hun er verken orientert om noen moderne flytebrygge som er på gang eller det nye gjerdet som har dukket opp på stranda. Og i neste måned kommer tv-teamet. Veldig mye av innspillingen skal skje påstranda som pr idag er delt på midten av det nye stengselet.

Kommer for sent

Flytebryggen vil uansett ikke komme på plass fort nok til å ødelegge for filminnspillingen.

– Med en 120 meter lang flytebrygge ville det vært helt uaktuelt med noen filminnspilling i Stutehavna. Stedet vil rett og slett ikke være den perlen vi har lett etter, sier Monn-Iversen.

Filmen skal spilles inn i juni, og med den fremdriften det er i det kommunale byråkratiet vil uansett innspillingen være over når det blir bygging av brygge.

Klikk her for å gå til Hytteavisens Facebook-side