Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Dette må du huske å sjekke på hytta

Aldri før har fukt- og råteskader vært så omfattende på norske hytter. Når gamle hytter utsettes for et våtere og villere klima, setter muggsoppen seg fast. Det kan koste deg dyrt å glemme fuktighetskontrollen.

Sommerferien er rett rundt hjørnet, og hytter over hele landet har blitt vasket og malt før ferien. De fleste hytteeiere er flinke til å vedlikeholde fritidsboligen sin, og sjekker både tak og skorstein hvert år.

Samtidig står stadig flere i fare for å oppleve fuktskader på hytta. Klimaendringer har ført til mer nedbør, høyere temperaturer og høyere luftfuktighet. Det fører til at fuktskader oppstår hyppigere og i områder der fukt aldri har vært et problem tidligere. Derfor er det viktigere enn noen gang å sjekke om det har oppstått fuktskader på husveggene og grunnmuren. 

Grunnmur og kledning er to av områdene hvor det oftest oppstår fukt- og råteskader. Fukt kan gi store skader på bygningen, samt dårlig inneklima som kan være helsefarlig.

Article image
- Fuktskader oppstår hyppigere og i områder der fukt aldri har vært et problem tidligere, sier Raymond Myrland i Mesterhus.

Sjekk hvert år

De fleste hytter er lokalisert på værutsatte områder ved havet eller på fjellet. I tillegg er mange hytter bare i bruk deler av året. Det gjør hytter langt mer utsatt for fukt- og råteskader enn helårsboliger.

- Det er viktig å sjekke om det har oppstått skader på kledning og grunnmur hvert eneste år. Da kan du hindre at en eventuell skade utvikler seg. Følgeskader kan fort mangedoble kostnadene, sier kjedeleder i Mesterhus Raymond Myrland.   

Eldre hytter mest utsatt


Hvis hytta di er av eldre årgang, bør du følge ekstra nøye med.

- Det er større sjanse for fuktskader på hytter som er bygget før 1960. Byggeteknikkene er vesentlig mer avanserte i dag. Mye har skjedd bare de siste ti årene. Eldre hytter er derfor mer sårbare for skader, sier Myrland

Dette må du sjekke


Her er Myrlands råd til hvordan du kan oppdage fukt i grunnmur og kledning:

  • Fuktskader i grunnmur skyldes som oftest dårlig drenering. Se etter fuktgjennomslag eller misfarging i form av mugg eller brune skjolder. Fukt fører til puss- og malingsavskalling, frostsprengning, algevekst og saltutslag. Mange misoppfatter malingsavskalling og tror at de har brukt feil malingstype, men det er trolig fukt.

     

  • Fukt i kledning er ofte vanskeligere å oppdage enn fukt i grunnmur. Se ekstra nøye på nedre del av kledningen og langs vinduer og dørkarmer for tegn på råte. Som oftest må du åpne husveggen for å se om det har oppstått fuktskader. Et godt alternativ er å kontakte en takstmann. Hvis kledningen har blitt mørk og flekkvis grønn, kan det være et tegn på at soppsporer prøver å etablere seg. Unngå at busker, trær og gress er for nær husveggen, siden det øker faren for soppangrep og fuktdannelse.