Alt av hvitevarer på skal stå igjen når du selger hytta eller boligen din, men vaskemaskinen kan du ta med deg. Det skriver Sandefjords Blad.

Etter lange forhandlinger er eiendomsmeglerne og meglerforetakene blitt enige om hva av løsøre og tilbehør som bør følge med boliger og fritidsboliger ved salg. Nå gjøres det helt klart at hvitevarene på kjøkkenet skal stå igjen, med mindre annet er avtalt mellom partene. Vaskemaskinen derimot, den er ingen integrert del, så den kan du ta med deg.

Sikkerhet

– Denne listen er laget som en sikkerhet og en presisering for meglerne. Avhendingsloven er nemlig ikke klar nok når det gjelder for eksempel hvitevarer på kjøkkenet, sier Frode Nyhus, daglig leder i Dialog Eiendomsmegling og styremedlem i Eiendomsmeglerforetakenes Forening til dt.no.

 –Så det betyr at hvitevarene på kjøkkenet skal stå, mens vaskemaskinen kan du ta med deg når du går?

– Ja. Men det skulle ikke forundre meg om snart også vaskemaskinen blir et designmøbel som blir integrert på badet.

Endrer salgskontrakt

Nå er det svært sjeldent at meglerne får bruk for denne listen. Hos Dialog Eiendomsmegling i Drammen ble det omsatt over 800 boliger i 2011, og ikke ved noen av disse måtte man benytte listen.

– Som regel ordner megleren opp, og stort sett er folk ordentlige. Men, vi kommer nok til å endre salgskontraktene våre om at hvitevarer på kjøkken følger med, med mindre annet er avtalt, sier Nyhus.

Hovedformålet med denne listen er å unngå konflikter mellom partene om hva som følger med ved et boligsalg.

Dette kan du ikke ta med:

1. Hvitevarer som er i kjøkken medfølger. Løse småapparater medfølger likevel ikke.
2. Heldekkingstepper, uansett festemåte.
3. Varmekilder: Ovner, kaminer, peiser, varmepumper og panelovner, uansett festemåte. Frittstående biopeiser og varmeovner på hjul medfølger likevel ikke. Dersom beboelsesrom ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder ved visning følger dette heller ikke med.
4. TV, radio og musikkanlegg: TV-antenner og fellesanlegg for TV, herunder parabolantenner. (Dersom tuneren ikke følger med må dette særskilt angis i salgsoppgaven). Veggmontert TV/flatskjerm med tilhørende festeordning samt musikkanlegg følger ikke med.
5. Baderomsinnredning: Badekar, dusjkabinett, dusjvegger, alle fastmonterte speil og hyller, fastmonterte glass- og håndkleholdere, herunder håndklevarmere samt baderomsinnredning med overskap.
6. Speilfliser, uansett festemåte.
7. Garderobeskap, selv om disse er løse, samt fastmonterte hyller og knagger.
8. Kjøkkeninnredning medfølger. Dette gjelder også overskap, åpne hyller og eventuell kjøkkenøy.
9. Markiser, persienner og annen type innvendig og utvendig solskjerming, gardinoppheng, lamellgardiner og liftgardiner.
10. Avtrekksvifter av alle slag, og fastmonterte airconditionanlegg.
11. Sentralstøvsuger medfølger med komplett anlegg, herunder slange.
12. Lyskilder: Kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte «spotlights», oppheng og skinner med spotlights samt utelys og hagebelysning. Vegglamper, krokhengte lamper, herunder lysekroner, prismelamper og lignende følger likevel ikke med.
13. Boligalarm. (Der denne er knyttet til en avtale forutsettes det at avtalen kan overdras til kjøper).
14. Utvendige søppelkasser og eventuelt holder/hus til disse.
15. Postkasse.
16. Planter, busker og trær som er plantet på tomten eller i fastmonterte kasser og lignende.
17. Flaggstang og fastmontert tørkestativ, samt andre faste utearrangementer som badestamp, lekestue, utepeis og lignende.
18. Olje-/parafinfat: Eventuell beholdning av parafin/fyringsolje avregnes direkte mellom partene per overtakelsesdato.
19. Gassbeholder til gasskomfyr og gasspeis.
20. Brannstige, branntau, feiestige og lignende der dette er påbudt.
21. Brannslukkingsapparat, brannslange og røykvarsler der dette er påbudt. Det er hjemmelshavers og brukers plikt til å se til at utstyret forefinnes på enhver eiendom. Hvis annet ikke er uttrykkelig avtalt, skal dette derfor alltid følge med ved salg av eiendom.

Klikk deg inn på Hytteavisens facebook-side