Allemannsretten gir folk flest rett til å ferdes
mer eller mindre fritt i naturen.
Foto: Kristin S. Karlsen.
I tusenvis av år har nordmenn kunnet ferdes mer eller mindre fritt i norsk natur. Den såkalte allemannsretten har sikret folk flest rett til å bruke naturen, så lenge de opptrer hensynsfullt. Men i Norge er allemannsretten i dag mer enn en rotfestet del av den norske kulturen. Gjennom Friluftsloven som kom 28. juni 1957 har Norge gått lengre enn de fleste land, og lovfestet denne retten i en egen lov.

Allemannsretten er under press
Likevel er allemannsretten under stadig press blant annet i strandsonen. Når Friluftsloven feirer 50 år, er det en anledning både til å feire denne unike loven og å sette fokus på utfordringer fremover.

Allerede 27. juni, dagen før ”bursdagen”, blir det stor feiring på Kalvøya i Bærum kommune. Barn og unge er spesielt invitert til arrangementet der også miljøvernminister Helen Bjørnøy deltar. Alle som møter opp får ta friluftsloven i bruk gjennom bading, kanopadling, turer i området eller lignende. Det blir selvsagt også servering. Kanskje et pinnebrød kan falle i smak?

Nasjonal aktivitetsdag
Lovens bursdag 28. juni, blir en nasjonal aktivitetsdag der alle som vil kan bli med. Direktoratet for naturforvaltning (DN) utfordrer blant annet norske bedrifter, fagorganisasjoner og offentlige etater til å bruke hele eller deler av dagen utendørs.

Den enkelte bedrift eller organisasjon bestemmer selv hvordan dagen skal markeres. En lunsj i friluft er kanskje nok for noen? Andre kan velge å bruke noen timer til en rusletur i naturen, mens enkelte bedrifter feirer med en heldags fjelltur? Bare fantasien setter grenser.

Rundt om i landet vil det bli lokale markeringer og feiringer av Friluftslovens 50-årsdag. Lag og organisasjoner som ønsker det, er velkomne til å bli med på feiringen ved å holde egne arrangementer.

Vi har kun hatt friluftsloven i 50 år. Hjelp oss å la feiringen bli en bursdagsfeiring som huskes i 50 år til.

Se også:


Kontaktperson:
Rådgiver Arild Sørensen, tlf. 73 58 09 19