Berdalsbu
87% av alle nordmenn mener at man bør leve enklere på hytta enn hjemme, viser en undersøkelse gjort av Infact på oppdrag for VG. Men meningsmålingene blir gjort til skamme av den stadig økende byggingen av luksushytter og leilighetskomplekser i fjellet. Nå er det ikke lenger uvanlig med underjordiske garasjeanlegg og varmekabler i alle gulv på hytta.
- Dette har lite med det enkle hytte- og friluftslivet å gjøre. For mange blir det med drømmen å skaffe seg egen hytte. Til tross for økt hyttebygging ser vi en stadig økende etterspørsel etter vårt tilbud, og opplever både økt medlemsvekst og besøk på hyttene. Denne påsken har for eksempel de betjente hyttene i fjellet hatt en økning i overnattingstallene på 13% så langt i forhold til i fjor, forteller Merete Habberstad, informasjonssjef i Den Norske Turistforening.
Skoaddejavrre_hytta
Skoaddejavrihyttene (1020 moh) ligger åpent til i de praktfulle Narvikfjellene, rett ved grensa mot Sverige.

Uforpliktende og billig

DNT har over 430 hytter over hele landet. Størrelsen og standarden varierer fra små buer med bare et par senger, til store betjente fjellstuer med nærmere 200 sengeplasser hvor du kan få servert treretters middag. Uansett hvilken standard du velger er overnattingen rimelig, og ikke minst uforpliktende. - Som medlem i DNT blir du på en måte deleier i et stort hyttefellesskap med hytter over hele landet - uten å ha noe som helst ansvar. Du trenger ikke bekymre deg over strøm- og vedlikeholdsutgifter, eller om taket må skiftes. Mange av hyttene er åpne og tilgjengelige hele året, og kan brukes når man måtte ønske.

Prisene på overnatting på DNTs hytter varierer, men en overnatting på de selvbetjente- og ubetjente hyttene i for eksempel Rondane eller på Hardangervidda koster 160,- for medlemmer i DNT. Overnatting med helpensjon inkludert frokostbuffet og treretters middag på ei betjent hytte koster fra kr 480,-. Ungdomsmedlemmer i DNT får halv pris på overnatting og barn under tre år bor gratis.

DSC_0067
På den betjente Finsehytta (1222 moh) i Skarvheimen kan du overnatte med helpensjon inkludert frokostbuffet og treretters middag. (Foto: Anne Jørgensen)

I ett med naturen
DNTs hytter ligger både i fjell- og skogområder og er skånsomt plassert i terrenget av etiske hensyn, ofte i tilknytning til eldre setervoller hvor det tradisjonelt har vært overnattingsmuligheter. - Du skal lete lenge etter hytter med bedre beliggenhet og du slipper å ha naboen rett ved siden av. Dessuten er det store muligheter for å ha hytta for seg selv hvis du drar på tur utenom høysesong. Transport av forsyninger til veiløse hytter begrenses til få turer, ofte vinterstid for ikke å lage terrengskader. DNTs eget miljøprogram for hyttedrift gir retningslinjer for alt fra behandling av avfall til transport og energiøkonomisering.

Én nøkkel - over 430 hytter

 DNTs hytter er låst med DNTs standardnøkkel. Den er tilgjengelig for alle medlemmer i DNT, og kan leies mot et depositum på kroner 100. Nøkkelen kan du få ved å kontakte et av DNTs kontorer rundt om i landet.

Kilde: http://www.turistforeningen.no
Forfatter: Christian Strand