- Snøheimvegen er en komplisert sak. Vi må tenke oss nøye om før vi sier noe, uttaler Tom-Ivar Bern til avisen Gudbrandsdølen Dagningen. Han legger til at turistforeningen kan se for seg drift av Snøheim både med og uten bilveg.

- Er det ikke feigt av en så stor organisasjon å ikke mene noe om vegen til turisthytta?

- Det er mulig vi blir oppfattet som feige. Men faktum er at vi har arbeidet hardt og bevisst over lang tid for å få beholde Snøheim som turisthytte. Det viktigste for DNT har vært å gjøre hytta mer tilgjengelig nå som Forsvaret blir borte fra Hjerkinn-området. Det er på den arenaen vi har ført kampen til nå.

- DNT vil være avhengig av bilvegen under den store restaureringen av turisthytta. Det skal vi greie å tilpasse Forsvarets eget behov for Snøheimvegen i årene som kommer. I den videre driften av Snøheim, vil vi forholde oss til de forvaltningsreglene som vil gjelde for området, sier Tom-Ivar Bern.

Folk over hele landet støtter aksjonen for fortsatt bilveg til den gamle turisthytta ved Snøhetta. Thore Jan Skrede, som leder underskriftskampanjen for Snøheimvegen, sier til Gudbrandsdølen Dagningen at han har mottatt fullskrevne lister fra Fauske i nord til Sandefjord i sør.

- Fra alle kanter av landet strømmer det inn lister. Det kommer brev fra bedrifter der samtlige ansatte har skrevet under på vårt opprop. Også blant ungdommene er det et stort engasjement, sier Skrede på vegne av aksjonsgruppa for Snøheimvegen.

Nå tar Senterpartiet saken til Stortinget. Da fylkesformann Ivar Odnes i Oppland Sp møtte aksjonslederen og Sp-politikere på Dombås denne uken, ble løpet videre lagt. Nå skal Senterpartiets fylkesledere i Hedmark, Trøndelag, Møre og Romsdal kontakte sine representanter på Stortinget. Også de andre partiene skal være med på omkampen om etterbruken av Hjerkinn skytefelt.

- Når vi møter bastant motvilje både hos Fylkesmannen og Miljøverndepartementet, har vi ikke noe valg. Nå går vi rett til Stortinget for å bevare bilvegen til turisthytta Snøheim, sier Ivar Odnes til Gudbrandsdølen Dagningen.

Han er glad for det lokale initiativet til en landsomfattende folkeaksjon. Et privat utspill som dette, er en sterk støtte til kommunene og lokalpolitikerne, sier Odnes.

Det har vært veg fram til turisthytta ved Snøhetta siden 1887. Å få beholde denne vegen, er det eneste lokale kravet nå som Hjerkinn skytefelt blir nedlagt etter nesten 90 års bruk.

Et stort engasjement økte med eksplosiv styrke etter at varaordfører Else Hole Ulekleiv, Dovre, spurte Fylkesmannen i Oppland om dovringene skal trues til taushet i den brennaktuelle saken. Politikerne i Dovre er skuffet over at lokaldemokratiet ikke blir tatt på alvor. Det er ingen lokalt som oppfatter vegen som en trussel mot villreinstammen. Snøhettareinen har brukt Hjerkinn-området like lenge som det har vært skytefelt i terrenget.
- Også beredskapsmessig er det svært viktig å bevare bilvegen. På Snøhetta ligger nemlig Midt-Norges viktigste sambandsinstallasjon, sier ordfører Erland A. Løkken.

Han har kjempet for Snøheim siden januar 1996, og understreker alvoret når fjellbygdene nå får med hele landet på en underskriftskampanje.

Innbyggerne her går ikke til en slik handling uten at det er tvingende nødvendig, sier Løkken.


Kilde: Friluftsliv.no
Bjørn A. Esaissen