Det sa ingeniør Anette Kveldsvik Desjardins i Asplan Viak i en orientering til teknisk hovedutvalg på Tjøme nylig. Og grunnen til at politikerne skulle glede seg, var at en avgiftsøkning på bortimot hundre prosent er det som må til for å kunne tilby en forsvarlig håndtering av kloakken i kommunen. Slik det er i dag, er det slett ikke bra.

Seks tusen kroner dyrere

Om befolkningen vil glede seg like mye, gjenstår å se, for dyrt blir det.

Desjardins opererte med et gebyr på 3.700 kroner i dag, et beløp som skal økes til 7.100 over en fireårsperiode. Ifølge teknisk sjef Gunnar Rougnø, kommer det moms på toppen av disse beløpene.

– Hvis investeringsplanen blir vedtatt, må også vannavgiftene økes, så da må nok innbyggerne regne med fem- seks tusen kroner ekstra i året for vann og avløp, sier han. I tillegg kommer renovasjon og feiing, hvor økningen bare vil bli moderat.

Kloakk rett i sjøen

Det er langtfra alle som er tilknyttet det offentlige vann- og avløpsnettet i Tjøme kommune. Målet er at alle som ønsker det og har muligheter til å knytte seg til det eksisterende eller planlagte nettet, skal få anledning til det.

Det vil bety en økning i avløpsmengden fra dagens 4.622 personekvivalenter (p.e) til bortimot ti tusen sommerstid i løpet av vel ti år.

Minst like krevende er det at dagens kloakknett er svært dårlig, både når det gjelder teknisk kvalitet og kapasitet til å ta unna.

– I gjennomsnitt er 81 prosent av alt vannet i ledningene deres fremmed- og overvann, opplyste ingeniøren fra Asplan Viak, og sa at dette i utgangspunktet var uforurenset vann som heller burde kommet seg i sjøen på annet vis.

– Slik det nå er, klarer ikke alltid renseanlegget å ta unna, og kloakken renner til dels urenset ut i sjøen, forklarte hun.

Kloakk i kjelleren

– Og er det noen av dere som har fått kloakk i kjelleren? Hun spurte politikerne, og flere av dem kunne bekrefte at de hadde fått merke den dårlige avløpskapasiteten i egen bolig.

Også når det gjelder renseanlegg, må kapasiteten økes. Anlegget i Bekkevika kan ta unna seks tusen p.e, og Anette Kveldsvik Desjardins så for seg tre mulige løsninger for å øke kapasiteten.

Det eksisterende anlegget kan øke rensekapasiteten til ti tusen, og så kan det settes stopp.

Det kan utvides, men i noe mindre grad, samtidig som det bygges et mindre renseanlegg lenger sør på øya.

Eller anlegget i Bekkevika kan bygges ut til rundt elleve tusen, noe som krever at det installeres et fordyrende sekundærrenseanlegg.

Mye å tenke på

Kommunepolitikerne må ta hensyn til mange faktorer før de tar de endelige avgjørelsene i teknisk hovedutvalg og i kommunestyret. Dette er faktorer av både teknisk og økonomisk karakter, og i tillegg er det ulike politiske oppfatninger om hvor høyt det ønskelige innbyggertallet i kommunen skal være.

Uansett står kommunen foran store investeringer i denne sektoren de nærmeste årene, og det er liten tvil om hvem som må betale regningen .

Så hytteeiere og fastboende: Det sies at dere kan glede dere. Om ikke annet, så til uforurenset badevann om noen år.

Tekst: Tom Brodin
Kilde: Oyene.no