Sjelden har en desember vært så tung og mørk som i år. Desto lettere har det vært å overspise seg gjennom julehøytiden og søke hygge i sofakroken. Men etter noen dager med familie, fest og lange dager i dvale begynner kanskje lengselen ut å melde seg. Så lenge det ikke er snø i lavlandet må du søke opp i høyden - og mange steder over 600 meter melder om flotte forhold for både skileik, lange turer og full fart i akebakken.

Selvbetjent hygge

Fra sør til nord ligger det selvbetjente hytter du kan låse deg inn i med turistforeningsnøkkelen og selv stelle i stand en unik romjulsdrøm. Med vedfyring, stearinlys og god mat er det den perfekte hvile, spesielt om du på dagtid kommer deg ut og får oppleve lav vintersol, hvite vidder og snøkledd bjørkeskog.

Her trenger du ingen bestilling, men vær forberedt på at det kanskje er noen der allerede - som det er hyggelig å dele et kveldsmåltid med.

Ung tur til Kaldevass

Er du ung og vestlending frister det kan hende med romjulstur til Kaldevass og Upsete 26.-29. desember. DNT-Ung Bergen inviterer tradisjonen tro til hyttetur med masse kos, og om mulig bestigning av majestetiske topper som Vossaskavlen, Baksafjelelt og Økjafonn. Snakk om juleferie - fri fra pinnekjøtt og hjemmets lune arne.

Romjulstur i Rondane

Bor du på Østlandet frister det kanskje mer å bli med Vandregruppa i DNT Oslo og Omegn på Romjulstur i Rondane fra 27. desember til 1. januar. Turen er omtalt i Fjell og Vidde 6/2006, og beskrevet som selve vintereventyret. Fine dagsmarsjer under majestetiske fjell, trivelige hytter og måltider som varer rundt langbordet. Start og mål for turen avgjøres etter snøforholdene.

Lyst til å feire nyttårsaften på Storkvelvbu i år? (Foto: Anders Gjengedal)
Nyttårsaften på Storkvelvbu

Korte dager og blå skumringstimer gir magisk stemning, også i Huldreheimen. Hit kan du dra på hytte-hyttetur med DNT Oslo og Omegn. Fem dagers tur med start 28. desember fra Oslo. Nyttårsaften feires på Storkvelvbu med festmiddag laget på dugnad.

Til dekket bord på Haukeliseter

Om du er lysten på fjellet, men liker mer komfort enn du finner på ee selvbetjent hytte, så inviterer Haukeliseter til storstilt nyttårsfeiring. Har du plass til både skiutstyr og finstasen i sekken garanteres du en minneverdig kveld på høyfjellet.
Med andre ord er det ingen grunn til å sitte i byen og lengte etter snø, den finner du et lite stykke hjemmefra.

Flere turer og aktiviteter du kan være med på i romjula

Vis fjellvett

Ta hensyn til vær og vind hvis du legger turen til fjells i jula. Husk å ta med godt med klær, samt kart og kompass. Hvis du er usikker på hvordan forholdene er i fjellet, kan du ta kontakt med den lokale medlemsforeningen som eier og driver hyttene i området du skal til.

 

Av Julie Maske, DNT