- Dette er det mest eksotiske jeg har oplevd på mange år, sa en av gjestene som var værfast på Haukeliseter midt i januar. Stormen som herjet Vest- og Øst-Norge, som førte til skipsforlis utenfor Fedje og materielle skader i lavlandet, la et hvitt teppe over Haukeliseter. Gjestene fikk bare bevege seg rundt hytta mens vinden ulte og snøen lavet ned, men på ettermiddagen la været seg og avdekket drømmeforhold. Flere meter nysnø. Muligheter for å stå på ski fra taket på hytta, kite og ake.

Og selv om været var en tanke tøffere enn det de mange besøkende hadde tenkt da de la opp til fjellhelg på Haukeliseter, var det ingen som ikke gliste over å gå i motvind og kjenne snøfokken bite i kinnene.

På Haukeliseter er det perfekte snøforhold, også om du vil hoppe fra taket. (Foto: Julie Maske, DNT)
 
En ekte vinterfjellopplevelse
- Skal man oppleve vinter i Norge er Haukeliseter stedet, sier daglig leder Maria Ohlsson, som de siste fem årene har vært på hytta. Hun forteller at uansett for lite snø det er i lavlandet er det nesten alltid garantert skiføre og gode opplevelser i høyden.
- Her kan man gå lange eller korte turer, få sine første vinterfjellopplevelser og hvile ut fra det urbane livet, forteller Ohlsson.
Daglig leder Maria Ohlsson må nesten brøyte seg vei for å komme inn på Haukeliseter. – Her kan vi nesten garantere snø, sier hun. (Foto: Julie Maske, DNT)
 

Mange aktiviteter
Fra å bli sett på som en veikro har Haukeliseter de siste årene utviklet seg til å bli et høyfjellssenter med et bredt aktivitetstilbud. Familieweekends, hundespannkjøring, kitesamlinger og sikkerhetskurs i fjellferdsel trekker folk, men også rolige dagsturer ut fra hytta med retur til treretters gourmetmiddag appellerer til gjestene. For ikke å snakke om villmarksspa - vedfyrt badstu med utendørs stamp.
- På en skala fra en til ti over spektakulære opplevelser i Norge midtvinters, scorer dette ti poeng, sa en skotsk, navnløs gjest fra stampen langt over midnatt. Under stjernene var det nesten for hett i det 42 grader varme vannet. Og etterpå er det snøbad, før kroppen får hvile og er klar for en ny dag i vintereventyret.

De neste ukenes aktiviteter på Haukeliseter finner du på www.haukeliseter.no