Hvert år blir tusenvis av familiedyr dumpet og hensatt i hjelpeløs tilstand. I år startet dumpingsesongen tidligere enn normalt, og Dyrebeskyttelsen Norge tror ikke det vil bli færre dumpede dyr enn tidligere år. Meldingene kom inn til lokalavdelinger allerede i starten av mars. Påska markerer ofte starten på dumpingsesongen, skriver Dyrebeskyttelsen i en pressemelding.

Går lei av dyra

Det er ikke bare katter som dumpes av sine eiere. Kaniner slippes gjerne fri når eier går lei eller at de får for mange dyr fordi kaninene ikke har blitt kastrert. Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdelinger har de siste årene fått inn stadig flere dumpede kaniner. Kaniner har en unik evne til å få mange avkom på kort tid, og det betyr at det raskt kan dreie seg om flere titalls individer som lider, heter det i pressemeldingen.

- Kaniner er beskyttet av dyrevelferdsloven. Det er ulovlig å dumpe dem, og loven krever at eier skal beskytte kaninen fra farer og et uegnet levemiljø. Eiere som dumper kaninen sin begår et grovt brudd på dyrevelferdsloven og bør straffes for dette, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Mye lidelse

Eierløse kaniner og katter har svært dårlig dyrevelferd og mange lider i lang tid før de dør. Et stort antall katter og kaniner blir dumpet i Norge. Begge artene kommer fra varmere strøk, og er ikke skapt for et liv alene utendørs. De vil ha store utfordringer med det norske klimaet, i tillegg til dårlig tilgang på mat og økt risiko for sykdom og skader.

Likevel forventer Dyrebeskyttelsen at flere dyr får hjelp i år sammenlignet med fjoråret.

- Obligatorisk ID-merking av familiedyr er den åpenbare løsningen. Mange land krever ID-merking av familiedyr. Norge er en sinke i denne sammenheng, vi håper politikerne snart for øynene opp for problematikken, sier Åshild Roaldset.