Eiendomsskatt brukes kun fordi regjering og storting ikke vil ha solidarisk fellesskapsfinansiering, og fordi underdanige kommunepolitikere ikke tør å ta et oppgjør om dette, hevder sivilingeniør Karl Espen Ruud. Foto: Leif Magne Flemmen

Karl Espen Ruud
Barnefar, sivilingeniør og eiendomsskattebetaler, Tønsberg

EIENDOMSSKATTEN!
Etter å ha hørt SV(Reikvam) og FRP i eiendomskattedebatt i radioen for et par uker siden blir man både oppgitt og bedrøvet!
Jeg trodde at SV (og AP) var det ypperste vi kunne velge for å få solidarisk samfunnsfinansiering og likebehandling av norske borgere. Slik er det ikke! Og argumentasjonen for denne skatten er skremmende banal.
I følge Reikvam er altså usolidarisk eiendomsskatt, hvor innbyggerne i «tilfeldig» lokalpolitikerutvalgte  kommuner kan godt betale ekstra skatt, etter eiendommers markedsverdi, helt greit. Politikerne ønsker jo å gjøre en ekstra innsats for, for eksempel skole eller eldreomsorg i kommunen. Og skatten er jo så liten! Sier han, som tjener 654.000 kroner i året. 4,8 x minstepensjonen på 136.296kr!

SKATTEEVNE
Hos oss bor barna på forskjellige rom. Forskjellig romstørrelse, og betydelig forskjellig utsikt. Men det har da aldri betydd noe som helst for hva vi krever av våre barn. De yter etter evne i alle livets situasjoner. Det er for oss å betrakte som en menneskerett.
At SV-folk synes at minstepensjonister skal betale deler av sin skatt etter markedets verdisetting av deres eiendom vitner om et forkastelig menneskesyn. Norge skal være et solidarisk finansiert samfunn, og det kan bare bety at vi skatter etter evne. Et stortingsflertall med uegnede evner vedrørende elementær solidarisk samfunnsbygging har konstruert et kunstig motsetningsforhold mellom ansvarlig kommunedrift og solidarisk finansiering.
Poengets kjerne vedrørende samfunnsfinansieringen er at man skal yte kontante penger etter evne. Kemneren er ikke interessert i hverken utsikt eller tomt! Og det er kjernen i eiendomskattens urimelighet. Denne skatten ilegges helt uten relasjon til skatteyters betalingsevne, og skulle selvfølgelig vært forbudt!

Eiendomsskatt er totalt meningsløst av 4 hovedgrunner:
- Alle norske borgere skal ha samme gode skole og eldreomsorg uten hensyn til variable kommuneinntekter.
- Folk som tjener likt skal skatte likt, under ellers like forhold, uansett bosted. 
- Det er grunnleggende usosialt og usolidarisk å ikke ta hensyn til skatteyters faktisk skatteevne.
- Eiendomsskatt som tilleggsfinansieringsinstrument er tøvete dyrt å administrere.

Staten skal selvfølgelig sørge for skattefordelingsmidler slik at norske borgere får likeverdi skole og omsorgstjenester uansett kommunens egne skatteinntekter. Men hvis staten heller vil fordele kraftverk, havner og jordbruksland slik at alle kommuner blir like, så gjerne for meg. Jeg ville valgt det første alternativet.

HYTTESKATTEN
Eiendomsskatt på hytter viser til fulle hvor talentløst usolidarisk styre landet har i dag. Eiendomsskatt på hytter skulle vært forbudt fordi:
- Det er grunnleggende udemokratisk for hytteeiere som ikke har stemmerett i kommunen.
- Hytteeieren betaler full skatt hvert år for å være i kommunen kanskje 2 mnd i snitt.
- Folk som velger båt, bobil eller feriereiser fremfor hytte slipper ekstraskatt.
- Folk som har hus og hytte i samme kommune bruker ikke dobbelt av kommunale tjenester.
- Markedets betalingsvilje (takst) for hytter er ofte hinsides hva eier betalte for mange tiår siden, og medfører et dertil grotesk misforhold mellom ilagt skatt og skatteevne.

Det tragiske er at hyttefolkets (påståtte) belastning på hyttekommunen kan finansieres solidarisk, enkelt og billig ved enten å automatisk overføre en beregnet fornuftig andel av kommuneskatten fra bosted- til hyttekommune, og/eller at hyttekommunen får refundert helse og omsorgsutlegg til hyttegjestene etter gjeldende satser.
Og ja, folk er villige til å betale for nødvendig byråkrati for å sikre at vi drifter samfunnet solidarisk etter evne. Hvorfor er det ikke slik?

Eiendomsskatt brukes altså kun fordi regjering og storting ikke vil ha solidarisk fellesskapsfinansiering, og fordi underdanige kommunepolitikere ikke tørt å ta et oppgjør om dette. Begge deler er uverdig! Forskjellsbehandling, og å yte etter ”kan godt ” prinsipper kan disse personene vennligst praktisere privat!

SOLIDARISK SAMFUNN
Det er en gåte at vi etter 100år som selvstendig nasjon ikke har de grunnleggende tingene i et solidarisk finansiert samfunn ”på stell”. Hadde regjering og storting praktisert følgende elementære prinsipper i fornuftig prioritering hadde mye vært betydelig bedre.
I Norge skal vi selvfølgelig: Likebehandle innbyggerne. Få etter behov og yte etter evne. Utbetale opptjente pensjoner, og samordne i skatten. Sørge for at forurenseren betaler.

Det er tydelig at kommunene behøver større inntekter. Men hvorfor skal Høyre/FrP i Tønsberg gå fra sitt eiendomsskatteløfte fremfor at regjeringen går fra sitt løfte om ikke å øke skattene herr Sanness Vika (SV)? Folk med rak rygg krever vel ikke mer av andre enn de krever av seg selv?

Med kun fradrag for husstandens normerte levekostnader i husstandsinntekten inklusive trygd blir alle likebehandlet, også aleneboerne. Og de med de høye inntektene mister sin helt urimelige grenseløse fradragsmulighet og må bidra mer til fellesskapet. Og det er vel det som er problemet. I et solidarisk samfunnsfinansieringssystem uten objektverdidrevne skatter, og med minimalt med fiskalavgifter må stortings- og regjeringsfolk betale mer skatt, og det vil de ikke!

Normalt utrustede folk skjønner at fellesskapet er dyrt å finansiere, men det aksepteres. Det er forskjellsbehandlingen i skattleggingen som er uspiselig! Det er et ugjendrivelig faktum at eiendomsskattelegging av deler av befolkningen er forskjellsbehandling. En forskjellsbehandling som forsterkes av at skatteevnen ikke tas hensyn til.
Alternativet er å flytte eiendomsskatten til toppskatten, og å gi mer skattefordelingsmidler til kommunene etter behov. Dette er et solidarisk, demokratisk og mye billigere fellesskapsfinansieringssystem. Men Regjeringen vil ikke! Hvorfor?
Stem dem ut!
 

Les: Hytteeiere i opprør

Les: Helomvending i sak om hytteskatt

Diskuter eiendomskatt for hytteeiere her