Fra og med ligningsåret 2007 har norske kommuner hatt anledning til å innkreve eiendomsskatt. 299 av landets 430 kommuner benyttet ved siste årsskifte denne muligheten - og også fritidseiendommer rammes. Fra 2006 til 2009 har eiendomsskatten samlet sett økt med 1,6 milliard kroner. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå, ifølge Dagens Næringsliv. Regjeringen har nektet å heve det generelle skattenivået for å øke inntektene. Men det har ikke hindret landets lokalpolitikere fra å jakte på mer penger, skriver Vårt Land.

– Det er viktig å være klar over at eiendomsskatt er frivillig for kommunene. Mange kommuner innfører eiendomsskatt for å kunne opprettholde tjenestetilbudet til befolkningen. Når de økonomiske rammene blir trangere er det mange kommuner som må se seg om etter andre inntektskilder. Eiendomsskatt er et av disse, sier administrerende direktør Sigrun Vågeng i kommunenes interesse- og arbeidsgiverorganisasjon KS.

Les også: Kan unnta hytta fra eiendomsskatt

I gjennomsnitt betalte en eier av en enebolig på 120 kvadratmeter nærmere 2.340 kroner i eiendomsskatt ifjor, mot snaut 2.200 kroner året før. Skattebeløpet på en slik bolig varierer fra 200 til 5.760 kroner, avhengig av kommune.

 KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE