Foto: Yvonne Michalsen

I fjor sommer overnattet tre av fem ute. I 2020 spår paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv at enda flere vil ta en natt under stjernene.

– Alt tyder på at vi går mot tidenes uteovernattings-sommer. Det enkle friluftslivet står allerede sterkt i den norske ferietradisjonen, og med den siste tidens hengekøye-boom, tror jeg vi vil se en rekord i antall uteovernattinger, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Sov ute i påsken

I en fersk Ipsos-undersøkelse oppgir nær 400 000 nordmenn at de selv eller noen i husstanden overnattet utendørs i påsken.

Spesielt stor var trenden i Oslo og på Østlandet, der hele en av ti overnattet ute denne påsken.

– For mange har nok det å ta en natt i naturen, på balkongen eller i hagen, bidratt til feriefølelse i en spesiell påsketid der mye annet var stengt, sier Heimdal.

Spesielt populært blant unge

Han forteller at det er unge mellom 15 og 24 år som er aller mest ivrige etter å overnatte ute.

De siste årene har over halvparten av alle unge overnattet ute i løpet av sommeren, viser Ipsos-undersøkelser gjennomført på vegne av Norsk Friluftsliv.

– Det å overnatte ute er en billig og lavterskel aktivitet, som kan gi store opplevelser uten mye planlegging. Vi vil nok se at overnatting i telt eller hengekøye blir en av de mest populære aktivitetene blant unge denne sommeren, sier Lasse Heimdal.