I løpet av nesten tre timer fredag fikk politiet i Søndre Buskerud melding om hele tre elgpåkjørsler. I politiets loggbok står det at de fikk in hele tre meldinger om elgpåkjørsler i politidistriktet mellom klokken 17.26 og 19:15 - alle uten personskader. Påkjørslene skjedde i Hvittingfoss, i Øvre Eiker og på Ringerike, skriver Laagendalsposten.

Ifølge politiet ble to av elgene avlivet på stedet, en stakk til skogs. Viltnemnda ble varslet i alle tilfellene. Det er mye snø i skogen, og vanskelig for dyrene å finne mat. Dermed er det ekstremt mye elg på veiene nå.

Les også om elgpåkjørsler i Hedmark på Østlendingens nettsider.

150.000 pr. skade

DinSide.no skriver at per skade utgjør 150.000 kroner per skade, ifølge forsikringsselskapet If. Men enda viktigere er risikoen for at menneskeliv skal gå tapt. I 2007 registrerte If Skadeforsikring 1.073 påkjørsler av elg og annet storvilt i Norge. I 2009 steg dette tallet til 1.263.

- Økningen bekymrer oss. For mens det totale antall personskader i trafikken går litt ned, er det blitt mange flere personskader ved viltulykker. I 2007 var det 18 personskader, i 2009 hadde tallet økt til 39, sa informasjonssjef Jon Berge i If Skadeforsikring i en pressemelding tidligere i vinter.

Og når ulykken først er ute, er risikoen for å bli drept eller alvorlig skadet 50 ganger større ved elgpåkjørsler enn ved påkjørsel av annet hjortevilt, viser tall fra Transportøkonomisk institutt.

Respekter fartsgrensene

Ifølge If skjer de fleste ulykkene i nærheten av skog og vassdrag, altså utenfor tettbygd strøk hvor farten ofte er høy. Det sies også at risikoen er størst de to-tre timene rundt soloppgang og solnedgang. Ifølge både Tryg og If bør bilister senke farten og respektere trafikkskiltene. Kjører du i 70 kilometer i timen i stedet for 80, minsker risikoen for ulykker med 50 prosent, ifølge tall DinSide har innhentet fra Transportøkonomisk institutt.

Kjøretips fra Tryg

Flytt blikket fra side til side slik at du får med deg bevegelser i veikanten.

Sørg for å ha riktig justerte lys på bilen.

Bruk ikke tåkelys med mindre været tilsier det.

Dersom kollisjon synes uunngåelig, styr mot dyrets bakpart.

FØLG HYTTEAVISEN PÅ FACEBOOK