Av Statistisk Sentralbyrås undersøkelse av tidsbruken hos eldre mennesker går det fram at de yngre pensjonistenes bruk av fritidsboligen har økt fra 22 til 58 minutter i snitt per dag. Siden 1971 har byrået kartlagt hvordan tidsbruken har forandret fra tidlig pensjonsalder (67-74 år) til senere pensjonsalder (75-79 år). Hytta er altså blitt et stadig viktigere sted for de yngre pensjonistene, men det er ikke blitt flere eldre som bruker hytta.

Mer reising

Undersøkelsen tyder generelt på at den nye generasjonen pensjonister i større grad enn før benytter pensjonisttilværelsen til å reise og tilbringe tid borte fra hjemmet. - Det har altså skjedd relativt store endringer i eldre menns og kvinners tidsbruk de siste 40 årene. Spesielt for menn er at tiden til yrkesarbeid er blitt betydelig kortere, mens kvinner i hovedsak gjør mindre husholdsarbeid. Resultatet er at både menn og kvinner nå bruker tiden sin annerledes enn tidligere – til aktive sysler som å hjelpe andre og delta i frivillig arbeid/organisasjonsarbeid, men også til å se mer på TV. Vi har dessuten sett at tiden brukes noe ulikt avhengig av helsetilstanden de eldre rapporterer, skriver Kristin Egge-Hoveid i en artikkel på SSBs hjemmeside.

Les hele artikkelen

Bedre forutsetninger

I dag kan en person forvente å leve mellom 15 og 25 år etter endt yrkesliv. Overgangen fra en tilværelse som yrkesaktiv til pensjonist innebærer for mange at en stor del av livet må fylles med nye gjøremål. I dag pensjoneres man tidligere enn for 40 år siden. Samtidig har levealderen økt, og de eldres helse er generelt blitt bedre. Dette skulle tilsi at forutsetningen for en aktiv alderdom stadig har blitt bedre. Statistisk sentralbyrå har gjennomført tidsbruksundersøkelser hvert tiende år siden begynnelsen av 1970-tallet. Et representativt utvalg av befolkningen fører en form for dagbok over sine gjøremål og sitt samværsmønster i to døgn. Utvalget omfatter individer, ikke husholdninger. Dagene er spredt over tolv måneder, slik at man får et gjennomsnittsbilde for hele året. En del bakgrunnsinformasjon hentes inn gjennom et innledningsintervju, og noe hentes fra offentlige registre.

Mer tid på fritidsaktivitet

- Mye oppmerksomhet har vært knyttet til at andelen eldre i befolkningen vil øke dramatisk de nærmeste tiårene. Da er det viktig å få kunnskap om deres hverdag, og tidsbruksundersøkelsene er en viktig kilde til slik kunnskap, skriver Hoveid. Endringer i eldres tidsbruk har resultert i økt fritid for både kvinner og menn. I likhet med husholdsarbeidet fordeler tid brukt til fritidsrelaterte aktiviteter seg nå omtrent likt mellom kvinner og menn. Menn og kvinner i alderen 67-74 år bruker i snitt 8 timer og 11 minutter til fritidsaktiviteter i løpet av en dag i 2010, mens de i 1971 brukte 5 timer og 55 minutter.

Tur i fjell og skog topper

En undersøkelse gjort for Sparebank1-gruppen viser at folk har store planer for pensjonistlivet. Det handler blant annet om reiser til eksotiske steder, kjøp av leilighet i inn eller utland og kjøp av båt eller hytte. De tradisjonelle aktivitetene som å gå turer i fjellet og skogen topper pensjonistenes liste. 62 prosent ønsker dette. Mange kunne også tenke seg å lese bøker når blir pensjonister. Dette gjelder 43 prosent av mennene og 65 prosent av kvinnene.