Kongsberg-mannens konflikt med kommunen skulle behandles i kommunens konfliktråd i høst, men forliksrådet avviste saken. – Man insisterte på å få satt en verdi på tomta for at de skulle behandle saken, men verdien er helt irrelevant i dette jeg står oppe i, sier Bjørndalen.

Bjørndalen leide et firma til å skaffe ham vann i hytta. Da jobben var gjort sendte kommunen krav om ny festeavgift på 7.000 kroner. Tidligere var festeavgiften 1.600 med grunnlag i en festekontrakt fra 1960. Bjørndalen betalte ikke, og da kom kravet på nytt med varsel om inkasso og tvangssalg. Bjørndalen er oppbrakt over kommunens praksis og er innstilt på å kjøre saken gjennom rettsapparatet, om så er nødvendig.

- Kommunen ødelegger
Vannspørsmålet er en side av saken. En annen er at Bjørndalen har utvidet hytta med en del kvadratmeter og foretatt det man kan kalle en standardheving. Men da festekontrakten ble fornyet ble det tatt inn en passus om at han ved utvidelse av hytta skulle betale en krone i økt avgift per kvadratmeter.
 
- Jeg hadde 1600 kroner i utgangspunktet og har regnet ut at jeg etter utvidelsen skal betale i overkant av 2000 kroner med indeksregulering og det hele, sier Bjørndalen til hytteavisen.no.
 
Men det godtar ikke kommunen. Nore og Uvdal kommunestyre har vedtatt noe som ligner en sjablongmessig festeavgift. Når hytteeiere foretar en eller annen oppgradering av eiendommen, slår kommunens interne regler inn og kommunen krever ny festekontrakt og festeavgift på 7.000 kroner. For mange representerer det en formidabel kostnadsøkning.
 
- Kommunen ødelegger så mye at det er helt rått, sier Dag Bjørndalen. Han har ikke tenkt å la kommunen ”dø i synden” og vil forfølge det han oppfatter som helt urimelig praksis fra kommunen.
- Akkurat nå driver advokatene og skriver brev til hverandre, men det ser ikke ut til at vi kommer noen vei.
- Så du venter på at kommunen vil stevne deg?
- Ja, kommunen vil måtte være den aktive her. Jeg er forberedt på at det skjer.
 
Ordføreren ikke redd for dårlig rykte
Han er kjent med at mange hytteeiere med festekontrakt med kommunen reagerer kraftig på det som foregår. – Mange ligger på været med sine saker og venter på utfallet av det som skjer i min, sier Bjørndalen.
 
Ordfører Kirsten Gjestemoen Hovda frykter ikke for kommunens rykte som hyttekommune.
- Jeg registrerer at det er noen som ytrer seg negativt om kommunen, men vi har også eksempler på det motsatte, på at hyttefolket er godt fornøyd med kommunen.
- Føler kommunen at velhavende hytteeierne snylter på den?
- Det er ord som aldri har vært brukt her hos oss og der jeg har vært involvert. Men det er mange ulike festeavtaler og mange har hatt gunstige avtaler. Når de så har fått høynet standarden, er det ingen upris at festeavgiften settes opp til 7.000 kroner.
- Vann, vedskjul, anneks, har kommunen en egen tariff som slår inn alt etter hvilken standard som heves?
- Vi har gått spesielt inn på det som handler om vann. Da mener vi festeavgiften skal opp. Vi hever avgiften der kontrollene viser at vi har grunnlag for det, sier ordføreren til hytteavisen.no.