Foruten innløsningsretten som tomtefestere har krav på hvert annet år, kom det også endringer i reglene når det gjelder rettsreglene om skjønn for fastsettelse av innløsningsprisen og regulering av festeavgiften. Det blir nå et enklere spor i rettsapparatet for å få fastslått innløsningsprisen - og ordningen med lensmannsskjønn faller bort.

Det innføres også en angrefristregel for fester som synes innløsningsprisen for festetomten blir satt for høyt. Festeren får rett til da å si nei takk - og fortsette å feste tomten.

Innslaget om de nye endringer er sendt på NRK-dagsnytt den 18.mai d.å - hvor Tomtefesterforbundet ved adv. Arild Ruus Simensen også har kommentert disse siste endringer.

Tomtefesteforbundet er ikke fornøyd før hele ordningen med tomtefeste er avskaffet både for hus og hytter, noe som fremgår av styremedlem Grethe Gjertsen Nymoen uttalelse til Tønsberg Blad - se her.

Den store skuffelse er bare at lovforslaget innebærer at hyttefestere som fester hyttetomt av en aktiv bonde aldri får innløse sin hyttetomt. Som det heter i lovforslaget gis det ikke innløsningsrett for hytter knyttet til landbruk og hvor festeinntektene utgjør mer enn fem % av gårdens nettoinntekter. Antallet hyttefestere som rammes av denne nektelse av innløsning utgjør ikke mer enn 30.000 hytter, slik at dette landbruksunntaket burde vært ute av lovendringen.

At flere bønder nå sikres hyttetomte-inntekter hilses med glede, noe som er kommentert i Nationen - se her.

Følg med her - og få mer informasjon gjennom oss. Vi sender nå våre medlemmer fyldig informasjon om disse siste endringer i loven, som skal settet iverk 1.juli d.å.

Selve pressemeldingen fra Justisdepartementet sees her.

Meld dere inn i Tomtefesterforbundet - og hjelp oss med å få avskaffet hele systemet - også for hyttefestere!

Kilde: tomtefeste.com