Endringene skulle opprinnelig tre i kraft allerede 1.april, men på grunn av koronasituasjonen besluttet Enova tidligere i år å utsette justeringene til 1.juli. Nå har statsforetaket gjort en ny vurdering, og har besluttet å utsette endringene til 1.januar 2021.

- Vi ser at koronasituasjonen har skapt stor uro både i norsk økonomi og blant de boligeierne og leverandørene som skal levere produktene og tjenestene som blir berørt av disse endringene. Det er også det klare signalet vi har fått fra bransjen, og det er vanskelig å spå når dette markedet vil normalisere seg. Da er vurderingen vår at det vil være lite klokt å gjøre disse endringene allerede til sommeren, sier markedssjef Anna Barnwell i Enova.

Positiv markedsutvikling

Følgende justeringer er nå utsatt til 1. januar 2021:

Bakgrunnen for de varslede endringene er som tidligere kommunisert en positiv markedsutvikling for disse tiltakene de siste årene.

– Hovedhensikten med Enovatilskuddet er å gi nødvendig starthjelp til gode og energieffektive løsninger som trenger et lite puff for å etablere seg i markedet. En viktig del av jobben vår er å vurdere når disse teknologiene kan klare seg i markedet med mindre hjelp og når de kan stå helt på egne bein, forklarer Barnwell.

I tillegg til å utsette de varslede justeringene av støttetilbudet, forlenget Enova også fristen for gjennomføring av tiltak i mars. Tidligere måtte tiltaket være ferdigstilt, og all fakturadokumentasjon være datert i løpet av de siste 18 månedene før søknadsdato. Fra og med 24. mars ble denne perioden utvidet til 20 måneder. Dette vil nå gjelde fram til neste år.

– Vi har mottatt flere henvendelser fra boligeiere som på grunn av forsinkelser i leveranser av utstyr, eller permitteringer av håndverkere som har kommet som en følge av koronaviruset, nå ikke kommer i mål til planlagt tid. Vi ønsker ikke at disse skal bli skadelidende og gir dem med dette noe bedre tid, sier Anna Barnwell i Enova.

Enova vil i tiden fremover fortsette å følge markedssituasjonen tett og vurdere nødvendige justeringer.