Foto: DEFA

Strøm har stort sett vært et rimelig gode her til lands, sammenlignet andre samfunn. Men med rekordhøye priser på energien, begynner de fleste av oss å se etter steder å spare. En hytteeier i Sigdal har reist spørsmålet: Bør hyttegjester med el-bil betale for ladingen når de er på besøk?

Verken han selv eller en besøkende på hytta ville finne naturlig at hytteeieren skulle stå klar med en kanne bensin og tilby gratis påfyll før hjemturen. 

Temaet har vært oppe til debatt i dagens NRK-sendinger og meningene er delte.

 - Veldig smålig, svarer en.

- Det er det jeg kan by på, sier en annen hytteeier.

- Et spørsmål man bør ta opp, melder en annen og forteller at det til nå bare har vært hans egen sønn som har ladet når han har vært på hytta. Men far, hytteeieren, har gitt uttrykk for at han jo ikke pleier å tilby bensin til gjester når de forlater hytta.

De fleste hytteeiere vil nok kvie seg for å lansere temaet overfor el-bilkjørene hyttegjester. Man vil jo ikke framstå som kjip heller. Men kanskje noe å tenke over for el-bileieren?

 

Ikke bare å stikke i kontakten

For både hytteeiere og el-bilenere er det viktig å være klar over at det ikke bare er å plugge i kontakten hvor som helst. Lader du med vanlig stikkontakt (Schuko), må du huske at du kan lade maks med 10A og kontakten må være med jordvern B. Er hytta utstyrt med ladeboks, er saken en annen. Da trenger du ikke tenke på det i det hele tatt.

Det er viktig å vite at stikkontakten du eventuelt bruker er godkjent til å lade elbil med. En elbil trekker strøm over lang tid, og det innebærer risiko for varmgang i det elektriske anlegget. Få gjerne en elektriker til å gå over anlegget før du begynner å lade elbilen på hytta. 

Hvis du bruker elbilen lite når du først er fremme på hytta, gjør det ikke noe at det tar lang tid å lade. Å lade med 5A eller 7A er kanskje nok for å være fulladet før hjemturen på søndag kveld. Gjør det til rutine å sjekke stikkontakter jevnlig for skader og misfarging, anbefaler NAF.