Berdal Eek
Tidligere antikvitetshandler Anders Eek har hatt mye glede av å pusse opp Nordigard Berdal etter at han kjøpte gården i 2003. Foto: Reidar Peersen

Bildet over: Berdal ligger idyllisk til sør for Åmot i Vinje. (Foto: Finn.no)

Tidligere auksjonshandler Anders Eek er selger av den helt spesielle fritidseiendommen i Vinje. Det autentiske vesttelemark-tunet har vært på salg siden august 2009. Nå går det altså under hammeren for 2,75 millioner, ifølge Varden.

Fritidseiendommen har 14 måls tomt etter at jord og utmark ble fradelt da kunstner Dagfinn Werenskiold var eier.

Berdal veggmalerier
Veggmaleriene i hovedhuset er utført av Sveinung Svalastog, trolig i 1802. Foto: Reidar Peersen

Bekrefter salget

Anders Eek ønsket selv ikke å stille til noe intervju med Varden i går, men hans sønn, daglig leder av Eek Auksjonsforretning, Christian Eek, bekreftet overfor Varden i går formiddag at det forelå et bud familien vurderte å akseptere.

LES OGSÅ: Alpin- og hotellfritt hytteområde

I går ettermiddag sa megler Torgeir Halsen i DNB følgende til avisa:

– Det høyeste budet som forelå er nå akkurat akseptert. Vi har hatt mange interessenter på denne spesielle eiendommen. Dette var til slutt dette som viste seg å være markedspris. Du må være litt idealist og spesielt interessert for å slå til på denne typen eiendom.

Staselig gård

Nordigard Berdal ligger ca. 10 kilometer sør for Åmot i retning Dalen. Gården ble i 2003 solgt fra Telemark Museum til Anders Eek for 1,6 millioner. Siden den gang er det gjort vesentlige påkostninger – blant annet lagt inn vann og kloakk i hovedhuset fra 1650.

LES OGSÅ: Trenger ikke strøm på hytta

Eek ønsket først rundt fire millioner for eiendommen og hadde i 2009 et bud på 3,1 millioner kroner uten å slå til.

Med smått og stort er det 19 hus på den nesten 14 mål store eiendommen. Stabburet på Vest-Telemarkstunet er fra 1711 og fredet. Deler av interiøret i hovedhuset er rosemalt og dekorert av Sveinung Svalastog i 1802. Bygningsmassen er i stor grad i laftetømmer.

Et flott anlegg

– Dere har ikke vurdert å kjøpe eiendommen tilbake til museums-Telemark, daglig leder ved Vest-Telemark Museum, Dag Rorgemoen?

– Nordigard Berdal er et flott anlegg med en helt spesiell historie. Gården er også spesiell i og med at kunstner Dagfinn Werenskiold har vært eier. Vi vurderte et kjøp da Telemark Museum solgte, men konkluderte med at vi allerede hadde mer enn stor nok bygningsmasse å ta vare på.

LES OGSÅ: – En ny måte å tenke hytte på

– Vi kom til at vi ikke kunne prioritere et kjøp den gangen. Nå blir det spennende å se hvordan den nye eieren vil forvalte eiendommen, sier Rorgemoen til Varden.

Navnet på ny eier er ikke kjent. Alle formaliteter ved overdragelsen er heller ikke sluttført.

KLIKK HER FOR Å GÅ TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE