Jan Bårdstu går god for kvaliteten i Røroshytta

Tradisjonelle hytter står fortsatt støtt i markedet, og det er stabil etterspørsel etter tradisjonelle laftede hytter - som Røroshytta. – Selv om hyttemarkedet har roet seg betraktelig er vi fortsatt fullt beskjeftiget med nye kunder. Laftede hytter er liksom mye av ur-hytta i oss og er i tillegg inne i en spennende utvikling. Det største som har skjedd i de senere år er en måte å behandle tømmeret på som har gitt enorme forbedringer i stabilitet og byggeteknikk, det betyr at en laftet hytte i dag er noe helt annet enn for 10 år siden, eller for den saks skyld for 50 år siden, da vår virksomhet startet, sier Jan Bårdstu hos Røroshytta,.

Modent valg
Det er gjerne kunder med bevisst ønske om tradisjonell følelse, med krav om godt håndverk tuftet på historiske tradisjoner som velger Røroshytta, som produseres i sin helhet på Røros, sendes som byggesett og settes opp av kyndige tømmermestere lokalt.
- Vi har i dag mer enn 30 godkjente byggere omkring i landet, som er autorisert av oss til å sette opp våre laftede hytter, sier Bårdstu. Den nye byggeteknikken er basert på malm-furu som klyves og lamineres sammen slik at den harde kjerneveden kommer ut, og spenningene i treverket nøytraliseres. Dette gir svært stabilt og nøyaktig utførelse, men bevarer den eldgamle solide følelsen av laft. Ifølge Bårdstu er trendene innen laftede hytter en bevisst utvikling av nye planløsninger tilpasset moderne behov samt ønske om større vindusflater.
- Vi fornyer stadig vårt modellutvalg og lar kunden bestemme den endelige utformingen. En annen fordel med massive trevegger er at byggene puster med omgivelsene, og foretrekkes av de som har plager med astma og allergi, sier Bårdstu.

Lyset fra nord
En hytteprodusent som har sjarmert mange norske hjerter er Saltdalshytta, og med ni-dobling av salget på ni år ser det ut til at nordlendingene har fått god dreis på markedet.
- Våre kunder velger i 95 % av tilfellene å gjøre sin egen vri på planløsning og arkitektur, vi tar ikke betalt for endring av tegninger, bare ekstra materiale som går med, vi tror kundene er stolte av å kunne fortelle om hvordan det har vært med i å

Villmark er en ny serie fra Saltdalshytta
skape løsningen, det tror jeg er en viktig del av fremgangen sier Øyvind Skogvoll ved Saltdalshytta. Et annet trekk ved  modellutvalget er at de er bygget over ”stilart”, som villmark, aurora(nordlys) og rustikk, slik at man henvender seg til kundens smak og søken etter stemning. En annen nøkkel til fremgangen er at man har godt fotfeste i den tradisjonelle hytta, men stadig gir henne egenskaper i takt med nye behov, for lys, utsikt og bruksegenskaper i takt med trendene.
- Det hele er jo et samspill med kunden, og vi ser med spenning fram til å høre deres respons på våre to nye hytteserier, som nå lanseres, sier Skogvoll.