Tekst: Tom Brodin, foto fra finn.no

Ikke bare mellom kommunene, men også innad i enkelte av dem, kan det være store forskjeller. 

– Dersom du er opptatt av hva hytta di koster i form av årlige avgifter, bør du ligge unna Skåbu Fjellgrend, skriver avisa Glåmdalen. For der ligger de kommunale avgiftene på toppnivå. Avisa har tatt utgangspunkt i at hytta er på 80 kvadratmeter og knyttet til det offentlige vann- og avløpsnettet. Vannforbruket er 30 kubikkmeter i året. Det er også forutsatt at tomta er på rundt ett mål.

– Har du hytte, har du også råd til avgiftene

Der kommer fastavgiften for vann og kloakk på vel åtte tusen kroner, i tillegg til at det må betales en knapp tusenlapp for det faktiske forbruket. 

Virksomhetsleder Bjørn Bjørke i Nord-Fron kommune mener at kommunen fordeler kostnader ut fra hvor de hører hjemme

Han sier til avisa at det måtte store investeringer til for å få vann og kloakk til Skåbu, med lange avstander og krevende traseer.

Han synes ikke det er rett at disse kostnadene skal belastes alle innbyggerne i Nord-Fron, blant annet fordi hytter er en luksus folk ikke er nødt til å ha.

– Har en råd til å skaffe seg fritidsbolig, har en også råd til å betale hva det koster, sier Bjørke ifølge Glåmdalen.

 Også Skei i Gausdal ligger helt på avgiftstoppen. 

Sprik på seks tusen kroner

I motsatt enda innenfor Glåmdalens dekningsområde ligger Nordseter i Lillehammer og Sjusjøen i Ringsaker, som har de klart laveste kommunale avgiftene i distriktet.

Per Even Johansen i Ringsaker opplyser at de har de samme vann- og kloakksatsene for både hytter og hus. Det synes han er ukomplisert å forholde seg til og sparer kommunen for mye arbeid.

På Sjusjøen og Nordseter er den årlige faste avgiften på 1.300 - 1.400 kroner for vann og kloakk. I tillegg kommer en avgift på forbruket, som er noe høyere enn i Skåbu. Likevel blir det en forskjell på rundt seks tusen kroner mellom de høyeste og laveste vann- og kloakkavgiftene i dette området. 

Du kan lese mer på gd.no hvordan Sjusjøen, Nordseter, Hafjell, Skei, Kvitfjell, Skåbu, og Mysuseter kommer ut i forhold til hverandre når detgjelder kommunale avgifter.