Furutangen04_640x425
Alpinsenteret og restaurantbygget Mattisstua ligger i hjertet av Furutangen-anlegget.

- Vi så for oss 30 hyttetomter sånn i første omgang, og hadde en idé om at kanskje kunne bli 100 etterhvert, forteller Jan Skogheim. Vi sitter i kafeen Mattisstua i hjertet av Furutangen-anlegget. Kafeen ligger i bunnen av alpinsenteret som er bygget opp. I terrenget rundt er det regulert inn 457 hyttetomter. Flertallet er allerede solgt og bebygget. Men det er stadig hektisk byggevirksomhet rundt om i feltet.

- Det finnes trolig ikke maken. Ingen har truffet markedet så godt som ekteparet Skogheim de seneste årene, mener Torbjørn Kaarud i Familiehytta AS. Den Oslo-baserte hytteprodusenten er samarbeidspartner med utbyggeren og står bak et tresifret antall hytter på Furutangen. Kaarud kan ikke få fullrost prosjektet nok.

- Furutangen er et eventyr, et helt unikt prosjekt, og Lise og Jan Skogheim har vært vanvittig flinke, sier Kaarud. En tredjedel av Familiehyttas salg har i perioder havnet på Furutangen.

Furutangen05_640x425
Flisa-guttene Jon Ola Vermundsdammen (til venstre) og Henrik Ba Sparby Skjæret er på dagstur til Furutangen og leier ski av Ole Bekkevold, fulltidsansatt på Furutangen.

Familiekonsept

Hytteområdet ligger noen kilometer nord for Osensjøen i Åmot kommune. Fra Elverum følger du riksvei 3 nordover til Åmots kommunesenter Rena. Derfra skal du rundt tre mil østover i retning Trysil. Norges største alpinsenter Trysilfjellet ligger bare 15-20 kilometer unna i luftlinje. Men profilen på Furutangen er en ganske annen. Her ligger ikke millionpalassene i kø med eiere som langrennskongen Bjørn Dæhlie, rallycrossmesteren Marcus Grönholm eller formel 1-stjernen Michael Schumacher.

- Furutangen er et familiekonsept, understreker Jan Skogheim. Wiggo Rønningen, lokal maskinentreprenør, som har hatt det meste av gravejobben under Furutangen-utbyggingen, sier et på en annen måte:

- Jeg har i mange år hatt gravejobber i Trysilfjellet, men det er aldri noen der som har bedt meg inn på kaffe. På Furutangen må jeg nesten liste meg forbi hyttene hvis jeg skulle ha litt dårlig tid. Hele prosjektet er jordnært, og alle som har kjøpt tomter der er trivelige folk, inkludert utbyggerne Lise og Jan Skogheim, sier Rønningen. Han har i mange år drevet firmaet Wiggo Rønningen Maskin AS i Osen. Hjemme på kjøkkenet hans treffer vi også Knut Halvorsen i Rena Byggsystem AS, en annen lokal leverandør som nyter godt av eventyr-prosjektet. Halvorsen er daglig leder i firmaet som bygger elementene i de gamle lokalene til den tidligere hjørnesteinsbedriften Rena Kartong. Hittil har han levert 20 hytter til Furutangen, og flere er på gang til sommeren.

Furutangen02_640x425
Familien Skregelid er på tomtejakt, og hjemme på kjøkkenet hos maskinentreprenør Wiggo Rønningen (nr. to fra høyre) diskuterer de løsninger. Fra venstre mamma Monica, Ingrid (5), pappa Rolf og Haakon (7). Til høyre Knut Halvorsen fra Rena Byggsystem AS.

På tomtejakt

På kjøkkenet hos Rønningen dukker også familien Skregelid fra Sørum opp. De har vært på tomtevisning hos Jan Skogheim. Før de tar avgjørelsen, vil de diskutere praksiske sider av et byggeprosjekt med Wiggo Rønningen. Sistnevnte serverer kaffe og mat, og inviterer samtidig familien til å låne gjesterommet i byggeperioden dersom de skulle bestemme seg for å realisere hyttedrømmen i Osen.

- Det har vært mange overnattinger her de siste årene. Jeg har god plass, og det er bare trivelig med folk. Dessuten er fryseren full av elgkjøtt fra jakta i høst, smiler Rønningen. Hyttefeltene på Furutangen ligger i luftig og skrånende skogsterreng, med utsikt ned mot Osensjøen i sydvest. Laveste punkt ligger 540 meter over havet, høyeste punkt 675. De 2.500 målene reguleringen omfatter er i hovedsak grunn som tilhørte Skogheim-ekteparets gård Moen i Osdalen. I tillegg har en nabogård avgitt noe areal. Litt under 1.000 mål er bebygd når feltet står ferdig. Resten er frilufts- og fellesområder. Grensende inntil Furutangen ligger for øvrig enorme områder med urørt natur. Roper du ulv i skogen her, risikerer du å få svar! Skiløypene fra Furutangen strekker seg blant annet i retning Blikkfjellet, som ligger en mil unna og ruver drøye 1000 meter over havet.

Furutangen03_640x425
Ekteparet Lise og Jan Skogheim har skapt Furutangen som en ”liten tilleggsvirksomhet” til gården.

Roser Åmot kommune

Første hytte på Furutangen sto klar til påske 2006, etter en rask og effektiv reguleringsprosess der Skogheim roser Åmot kommunes rolle. To år før det begynte hele prosessen på tankestadiet, da Lise og Jan Skogheim lette etter en liten tilleggsvirksomhet til gården. De kjøpte Moen gård i 2001 og flyttet dit fra Fetsund. Gården har blant annet 80 kyr.

- Målet var å skape en tilleggsvirksomhet for gården. Men vi drømte vel aldri om at den skulle bli såpass stor, sier Jan Skogheim. Han roser folk i bygda for mottakelsen av prosjektet, og håper Furutangen skal forbli en tilleggsvirksomhet for Moen gård, også den dagen hans egne barn tar over. Ekteparet Skogheim har for øvrig vært bevisste på å gjøre hele prosjektet alene finansielt, uten tunge investorer på eiersiden, som plutselig skal ha ut gevinst. Utbyggerselskapet heter Furutangen AS, og er 100 prosent familieeid.

Ørreten vaker

Under denne paraplyen ligger også Furutangen Aktivitetssenter AS, som eies sammen med hyttefolket. Selskapet driver kafebygget, alpinsenter og snøproduksjon med mer. Minst en gang i måneden er det en aktivitet eller et arrangement på stedet. Da Hytteavisen besøkte Furutangen var det alpinrenn. Påfølgende dag hadde tidligere Vazelina bilopphøggers-vokalist Viggo Sandvik konsert. I 2012 åpnes gamle Furutangen gård, der det blir dyr, kultur, historie, aktiviteter for barna og spisested.

Ytterligere er et tjern midt i området kultivert. Her vaker ørreten i hele sommerhalvåret. Fiskemuligheter er det også mengder av i området rundt, i likhet med muligheter for jakt. I tillegg til aktivitetssenteret, har Skogheim-paret startet selskapet Furutangen Resort AS, som blant annet eier flere utleiehytter og formidler hytteutleie for hytteeiere som måtte ønske det. Lise og Jan Skogheim har for øvrig begge relevant bakgrunn for å drive et slikt senter. Hun har økonomisk bakgrunn, han er ingeniør og markedsfører.

Furutangen06_640x425
Torunn Rønningen driver den lokale Joker-butikken i Osen. Hun er glad for å få hyttefolket som kunder.

Gryende optimisme

Før Furutangen-planene ble realisert, var historien om bygda Osen preget av nedleggelser og fraflytting. Skogskolen i bygda ble borte. For noen år siden måtte Samvirkelaget stenge dørene. Håpet om litt tilflytning i tilknytning til utbyggingen av Forsvarets storsatsing Rena leir slo heller aldri til. Hus ble stående tomme fordi folk måtte flytte. Men for et par år siden ble Joker-butikken i Osen kåret til årets Joker-butikk i innlandet, og innehaver Torunn Rønningen forteller om en gryende optimisme i hele bygda, som nettopp har fått status som turiststed. Det betyr blant annet søndagsåpen butikk. Rønningen tok like godt sats og bygde et helt nytt forretningslokale i Osen.

- Det er fortsatt ingen tilflytning hit, men stemningen har forandret seg litt. Her i butikken er bygdefolk lojale, og det er flott å få alle hyttefolkene som nye kunder. Omsetningen er stigende, forteller Torunn Rønningen.

Søndagsmiddag

Bygdefolket er også flinke til å bruke fascilitetene på Furutangen, noe blant annet Arne Skogsrud merker. Han er kokk og driver Mattisstua. Skogsrud forteller at de innfødte både leier stedet som selskapslokale og legger søndagsmiddagen dit. I tillegg slutter de opp om arrangementer og konserter. Når alle de 457 tomtene på Furutangen er ferdig utbygd, har utbyggeren og hytteeierne til sammen investert rundt en milliard kroner i anlegget, og mange av pengene ligger igjen lokalt.

I tillegg har Jan Skogheim regnet ut at hyttefolket vil bruke i hvert fall 10-15 millioner kroner i året på å handle varer og tjenester lokalt. Videre kommer utgiftene til drift av hele området. Fire fulltidsansatte er det på Furutangen i dag, pluss 15 deltidsansatte. Ut over dette kommer alle underleverandørene.