Jens Marius Hammer har tilgang til hytte i Rauland. Som hytteeiere flest på de trakter skjønte han at de store snømengdene på taket måtte ned. Familien var med da han en formiddag satte av sted.

Hytteeieren var på det rene med at det medførte risiko å drive med snørydding på et skråtak. Han hadde derfor lest seg opp på rådene på byggforsk.no. Der blir det blant annet anbefalt at man lager trappetrinn i snøen og beveger seg på disse under måkingen. Det gjorde han da også, men så brast han gjennom det ene trinnet.

Det kanskje viktigste sikringsrådet hadde han ikke lagt seg på minne.

- Jeg hadde ikke sikret meg med tau. Og med naturlovene skal man ikke «kødde»! Tyngdekraften fikk nesten skjebnesvangre følger for meg, sier den svært uheldige men etter omstendighetene lettede Jens Marius Hammer til hytteavisen.no.

Kunne fått livsvarig handikap

Han kunne hatt flaks og falt på den myke snøen rundt hytta. Men det var over rekkverket på verandaen han braklandet.

Familiemedlemmene ringte umiddelbart 113. Luftambulansen var raskt på pletten og landet like i nærheten av hytta. 

På Sykehuset Telemark i Skien konstaterte ortopedene fire ribbeinsbrudd og at seks av taggene på ryggsøylen var knekt. Skulder og lunger hadde også fått hard medfart.

- Jeg sa til legen min at jeg har vunnet i lotto. Da svarte han at «Nei, du har vunnet eurojackpot på en milliard!», fortalte han til Telen, som var avisa som først brakte nyheten. Der er han forøvrig ansvarlig redaktør. 

Lovpriser 113

Jens Marius kunne fort ha fått et livsvarig handikap etter fallet.

Han er full av lovord om akutthelsetjenesten på 113, den lokale ambulansen, legehelikopteret, traumeteamet og personalet ved intensivavdelingen ved Sykehuset Telemark.

- Jeg har alltid betalt min skatt med glede av mange årsaker, men når du opplever at slikt skjer, blir spleiselaget til Norge forsterket, sier den takknemlige pasienten. 

Husk dette!

Han kan ikke nok få understreket hvor viktig det er med sikring når hyttetaket skal ryddes. Her er hans råd til Hytteavisens lesere:

1. Knyt et kraftig tau rundt livet og fest det i pipa. Gå en meter fra kanten(e) du kan falle utfor og slå en løkke som hindrer at du kommer lenger. Juster tauets lengde mens du jobber i ulike lengder fra pipa.

2. Måk aldri taket alene. Ha alltid noen med deg som kan hjelpe deg om uhellet er ute. 

3. Ha alltid mobiltelefonen i lomme med glidelås som er lett tilgjengelig for kontakt med 113.

4. Bruk alltid gode sko, gjerne også «kjettingbrodder» om du har tak som ikke skades av slik bruk.

5. Tenk gjennom og planlegg alltid godt det du skal gjøre, eller sagt på en annen måte, BRUK HODET!

- Kan jeg spare én fra slike smerter, har jeg også spart samfunnet for flere hundre tusen kroner i form av beredskap, undersøkelse og behandling, sier Jens Marius Hammer. 

Han har forsonet seg med at det vil ta lang tid å lege skadene etter fallet, men gleder seg ikke desto mindre til å komme tilbake til kontorpulten i lokalavisa på Notodden.