Vignett HYTTE-NORGE[1]

I fjor noterte konsernet seg for en meromsetning på 130 millioner kroner. Veksten kom i alle konsernets hytteproduserende selskaper: Familiehytta, Telemarkhytter og Nordlyshytter. Ved starten på 2016, et år hvor det trøbler seg til i det lenge oljesmurte Norge og ledighetsmarerittet rammer stadig flere, ser ikke Kaarud noe tegn til at nordmenn panikkdropper sine hyttedrømmer.

- Bestillingene for 2016 er allerede nå på nivå med det rekordartede fjoråret, konstaterer konsernsjefen. Han lar det være åpenbart at den ekstremt hyggelige situasjonen passer godt nå som FH Gruppen skal feire sitt 10 års-jubileum. Det skjer seinere i vinter i nærvær av rundt 150 gjester, ansatte og forretningsforbindelser. Gjennom årene har de alle medvirket til en formidabel utvikling i et gründerselskap som startet på scratch for ti år siden.

Alle piler peker opp

Kaarud er ubetinget optimist på hyttenæringens vegne.

- Alle piler peker opp i hyttemarkedet!

- Det må du forklare.

- Jo, aldri har det vært billigere å låne penger. Aldri har det vært dårligere butikk å ha penger. Altså er det fornuftige å investere. Mellom bobil, båt eller hytte tror jeg det trygge valget er åpenbart for de fleste. Når den nye hytta står ferdig har den økt sin verdi med 200.000. På båten har du tapt 200.000 og fortsetter å tape, sier Kaarud. Han tror interessen for å investere i syden også er i ferd med å forta seg. Ingen kjøper lenger leilighet i Tyrkia, og Spania-markedet er også usikkert. Da er det tryggere i norske fjell, mener han.

- Hvor er veksten mest markert nå om dagen?

- Vi utvikler oss positivt så å si i alle regioner hvor vi er til stede. Østlandet er vårt sterkeste område – i særlig grad Lillehammer, Sjusjøen, Skeikampen, Hafjell og Nordseter. Dette er områder som har vært i kraftig vekst gjennom mange år og hvor FH Gruppen som helhet har gjort det svært bra.

Furutangen
- Hyttemodellen «Furutangen» har vært en formidabel suksess, sier konsernsjef Torbjørn Kaarud.

Kortreist og gode skispor viktigst

- Hva kjennetegner hyttekjøperne som er i markedet?

- Vi ser en tendens til at stadig flere er opptatt av kortreist fritid. Det er ikke nok at hytta er greit tilgjengelig bare for ferie og helger. Etterspørselen etter hytter i attraktive områder som ikke er lengre unna enn at man i perioder kan bo der og dra til og fra jobb, er økende.

Et nærliggende eksempel er Lygna på Hadeland. De første byggetillatelsene ble gitt i fjor og allerede nå er det solgt 50 tomter i området, som foreløpig er regulert for rundt 400.

- Fra Lygna kan hyttefolket nyte frokosten med utsikt til Gaustatoppen, legge ut i velpreparerte skispor, sommerstid bade i Randsfjorden eller hoppe på sykkelen. Noen få minutter unna hytta er togstasjonen Jaren. Den som vil dagpendle til jobben har altså perfekte muligheter her.

Lygna matcher også det som de siste årene har vært en gjennomgående trend: Hyttefolk vil ha gode langrennsspor, ofte også gode forhold for sykkel. Alpint er ikke i skuddet slik som tidligere.

- Kan det være at vi er i ferd med å få en hytteeiergenerasjon som overser de unges dragning til fart og spenning?

- De som kjøper hytte nå er for en stor del de samme som for noen år siden erobret alpinbakkene med snowboard. Nå søker de ofte mot et variert friluftsliv med fjellturer, langrenn og sykkel som hovedinteresser – og med hytta som basis for aktivitetene. Jeg tror hele familien – også de yngre – er med når man prioriterer naturomgivelser og lokkende skispor framfor bakker og flomlys, sier Kaarud.

Potensiale også ved sjøen

I fjell-Norge ligger byggeklare tomter i stort antall og venter på hyttebyggere. Utbudet av tomter er ganske enormt.

- Av og til lurer jeg på om grunneierne tror de selger gull eller gråstein. De som priser gråstein som gråstein gjør det i alle fall godt. Furutangen er et godt eksempel. De siste åra har vi bygget flere hundre hytter her. Toppåret var i 2010 da 100 plater ble klargjort, hvorav vi alene bygde på 81, sier Kaarud. Suksessformelen har vært tomter til en gunstig pris og hytter i en størrelse og prisklasse som «alle» kan ta seg råd til.

Men i den motsatte retningen – mot sjøen – dukker det nå også opp muligheter for hyttekjøpere og leverandører, mener konsernsjefen.

- Vi ser absolutt et vekstpotensiale her, særlig for «Nordlys». Den er med sine store vindusflater og moderate størrelser svært godt egnet for kysten. Noen tomteutviklere ved Stavern har vist vei. Her ble et hyttefelt med 21 tomter åpnet i fjor. Vi har så langt 17 hytter på feltet. Flere slike områder vil komme, tipper jeg. Vi snakker ikke om tomter i vannkanten, naturligvis, men i grei avstand til sjø og strand.

Suksessformelen

Smellen i oljenæringen merkes i liten grad for hytteleverandører på Østlandet.

- Så langt opplever vi at den for det meste er et lokalt vestlandsproblem. Næringen måtte forvente å få en smell – før eller siden. For oss har det hatt den hyggelige effekten at vi har kunnet «plukke» fremragende folk fra oljenæringen til vår virksomhet.

- Etter ti suksessrike år i hyttebransjen – hva er «vinnerformelen»?

- Ideen var og er mest mulig hytte for hver krone, brukervennlige og praktiske løsninger. Hard jobbing har vært parolen fra dag én. Eierskapet er også en nøkkelfaktor. Selv er jeg majoritetseier, men 49 prosent av aksjene eies av nøkkelpersoner i virksomheten, sier Kaarud og legger til at den motiverte staben også belønnes ekstra når det går godt.

Grunnlaget for det som i dag er FH Gruppen la han da han bygde to utleiehytter i det svenske skieldoradoet Sälen midt på 2000-tallet. Allerede i oppstartsåret 2006 leverte Familiehytta 16 fritidsboliger. Når han selv skal på hytta, ja, så går turen nettopp til Sälen. Og hvorfor han «må» til Sverige tilstår han uten blygsel:

- Jeg liker så til de grader å kjøre snøscooter!

Fakta FH Gruppen

  • Startet av Torbjørn Kaarud i 2006.

  • Består av tre selskaper med ulik tilnærming til markedet: Familiehytta (2006), Telemarkhytter (2011), Nordlyshytter (2013).

  • Et av bransjens mest lønnsomme og solide med 260 ansatte. Insourcer snekkere hovedsakelig fra Litauen, som er fast ansatt med ordinær tarifflønn.

  • Solgte 476 hus og hytter i 2015, hvorav ca 400 hytter.

  • Har Gausdal Landhandleri som totalleverandør av materiell og materialer.