Formannskapet ga i oktober dispensasjon fra kommuneplan i fire forskjellige saker som gjaldt byggetiltak i strandsonen, skriver dt.no. I tre saker gikk politikerne mot administrasjonens innstilling. Fylkesmannen og hans miljøvernavdeling har sendt sakene tilbake til formannskapet for ny behandling.

– Jeg synes det er svært beklagelig at Fylkesmannen på denne måten trosser lokaldemokratiet. Dette handler om vår selvråderett, sier Kjølstad til dt.no. Han mener Fylkesmannen nå tester den nye loven.

Avdelingsdirektør Øivind Holm i Fylkesmannens miljøvernavdeling mener det er litt tilfeldig at de nå klager på tre saker på kort tid.

– Vi mener den praksis de følger nå er i strid med nasjonal politikk, sier Holm og framholder overfor dt.no at politikerne i Røyken er på kollisjonskurs med nasjonale føringer dersom de opptrer mer liberalt i disse spørsmålene.
 
Dette er sakene: 
  • Utvidelse av brygge på en eiendom i Fjordveien med 50 meter strandlinje og eksisterende atkomstmuligheter til sjøen.
  • Søknad om godkjenning av ulovlig oppført eldre hytte, anneks og uthus i Sjøveien. Eiendommen ligger i LNF-område og innenfor 100 meter grensen til strandsonen.
  • Erosjonsforebyggende tiltak med ny brygge og ny båtplass ved hytte i Fjordveien.
 Sakene behandles på nytt i formannskapet i desember.