Men siden 1999 er antallet norske laksevassdrag redusert fra 667 til 450 fordi det er innført strengere kriterier for hva som skal defineres som en selvreproduserende laksebestand, går det fram av rapporten «Bestandsstatus for laks 2007» fra Direktoratet for naturforvaltning (DN).
De fire elvene som i år er føyd til på lista, er Øyreselva og Uskedalselva i Kvinnherad i Hordaland, Ortnevikselva i Høyanger i Sogn og Fjordane og Okla i Bjugn i Sør-Trøndelag, opplyser rådgiver Dagfinn Gausen i DN til NTB.

Minst 20 hunnfisk
Tallet 450 ble fastsatt i juni i år, og omfatter vassdrag som har eller har hatt en selvreproduserende laksebestand. Lista med tallet 667 laksevassdrag ble laget i 1999. Det er i hovedsak små vassdrag med naturlig lav smoltproduksjon og sporadisk forekomst av laks som siden er tatt ut av lista, blir det opplyst i rapporten.
Dagfinn Gausen sier at i Ortnevikselva har det ifølge nye vurderinger vært en laksebestand som nå er utdødd på grunn av forsuring. I Uskedalselva har bestanden ukjent status. Den kan være truet, eller kanskje til og med utdødd.
Vurderingen for Okla går nå ut på at det der har vært en laksebestand som nå er sterkt redusert på grunn av fysiske hindringer i elva.
Tommelfingerregelen for å regne en elv som laksevassdrag, er at den har en årlig smoltproduksjon på minst 1.000 smolt, og minst 20 hunnfisk som gyter.

45 tapte bestander
Årets rapport om bestandsstatus for laks – den sjuende i rekken – forteller ellers at laksebestanden regnes som tapt i 45 av de 450 vassdragene som har eller har hatt en laksebestand.
Blant de 45 tapte laksebestandene er 16 i Nordland fylke, seks i Hordaland og fem i Sogn og Fjordane.
Laksebestanden regnes som truet i 32 vassdrag, og i 114 vassdrag er det reduserte eller sårbare bestander.
«Av de 450 laksevassdragene er bestanden moderat eller lite påvirket av menneskelig aktivitet i 246 vassdrag», heter det i rapporten. (©NTB)