Tirsdag 25.7.2006 fikk Mattilsynet melding om mistanke om Diarrhetic Shellfish Poisoning (DSP), diareforgiftning, på grunn av inntak av blåskjell plukket ved Hvalspakk på sør-vest spissen av Rognsfjorden vis-a-vis Såstein. Blåskjell fra måltidet ble sendt inn til Norges Veterinærhøgskole for analyse av algegifter og mikrobiologi.

Blåskjellene ble plukket ved Hvalspakk i Bamble kommune søndag. Skjellene ble spist søndag kveld og fire voksne ble syke natt til mandag. Mattilsynet ble kontaktet tirsdag formiddag og rester fra måltidet ble sendt inn til analyse. Resultatet forlå i dag, torsdag 27.7.2006, og viser høye verdier av DSP i blåskjellene.

Kostholdsrådene for Tønsberg og Kragerø i de siste ukene har vært basert på vannprøver og ingen av disse har tydet på at nivået av giftproduserende alger skulle gi giftige skjell. Til tross for 55 uttakssteder langs norskekysten viser denne episoden at en ikke kan sikre seg helt mot uheldige episoder på grunn av lokale oppblomstringer. Vannmassene i de ulike fjordarmer og bukter kan inneholde ulike mengder algegifter. Det er langt i mellom uttaksstedene, så Mattilsynet oppfordre publikum til å plukke skjell nærmest mulig prøveuttaksstedene.

Kontaktperson i Mattilsynet
Merete Hestdal, prosjektleder for nasjonalt tilsynsprogram for skjellproduksjon, tlf: 47 60 47 88

Kilde og bilde: Mattilsynet.no