- Vi har solgt sju hytter i år, sier Njål Østerhus i Solhytten AS. Verdien av usolgte og påbegynte hytter, samt grunnlagsinvesteringer for nye, er omkring 50 millioner kroner.

Favoritthytten har vært en stor utbygger, men etter å ha satt opp i overkant av hundre hytter og tjue leiligheter i Ådneram Fjellgrend, har selskapet tatt byggepause i Sirdal. Firmaet regner med å opparbeide et nytt felt for rundt 100 hytter i Suleskaret neste år.
 
I Smølåsen sør for Fidjeland gjenstår siste byggetrinn med 26 av drøyt 100 hytter i Smølåsen. I delfeltet som er nesten fullført i år, gjenstår det å selge fire ferdige hytter før de siste to fullføres. Solhytten følger for øvrig sin gamle oppskrift: "Bygg først – selg etterpå". Da vet kundene hva de betaler for.
 
Men det er slutt med hyttetomter på 1 mål eller 2. Det samme ser Aftenbladet i Haugefjedl der selv eksklusive hytter ligger så tett at det blir vanskelig å måke uten å kaste snøen over til naboen. Her ble første byggetrinn med 40 tomter ble påbegynt i 2009. Nå står Haugefjedl Øst med 27 til for tur.
 
- Når vi har solgt halvparten, starter vi med infrastrukturen til Brenda Heie og Hoppmannsknuten. Der kan det bli 150 nye hytter, sier Njål Østerhus.
 
 
Vertikaldelte, altså med to leiligheter i ett bygg, gikk som hakka møkk på Suleskard for noen år tilbake. Nå har også Solhytta og Sinneshyttå i kompaniskap bygd fem lignende bygg og støpt såle til fire til i Raunelia nær Sesilåmitraseen ovenfor Haugen.
 
Ni av 18 leiligheter solgt
 
- Av 18 leiligheter er ni solgt, sier Marianna S. Ellingsen i Solhytten AS.
For et par vintre tilbake unngikk Ole Johan Tjørhom i Sirdal Bygg såvidt å permittere for første gang. - Nå er det god aktivitet igjen, sier Tjørhom som leier inn Arve Åsemoens firma Sirdal Hytter & Hus for å få ferdig en av de fem nye hyttene i Tjørhomfjellet før vinteren.
 
Mens Åsemoen fullfører hytta i Tjørhomfjellet har han hyrt inn Bertelsen & Garpestad til opparbeidelsen av et felt for 32 hytter på Gravassryggen.
 
- Hyttemodellene prises fra 3,5 millioner kroner. Men mange kjøpere vil nok ha litt ekstra, sier Åsemoen som også er med på et kloakkrenseanlegg litt nede i bakken der også eldre hytter kan kobles til. Også byggmester Sagen og Stjernehytten har felt i nærheten.
 
Oljå hjelper på
 
I Kvæven Fjellheim har Stian Dirdal i Endomdomsmegler Vest bare én av i alt 25 rekkeleiligheter igjen for salg. Salget i Sirdal er også i ferd med å ta seg opp, sier Dirdal til avisa. Han har får flere henvendelser i disse dager enn i fjor høst.
 
Også kostbare hytter har et marked på disse kanter av landet. Tor Sigve Vik i Sinneshyttå tror på økt salg av dyrere hytter nå som oljå går for fullt. Tre hytter i Slettekvæv er nylig solgt. Nå starter fortetningen med eksklusive hytter på Øyna, kan hende i 10-millionersklassen.