Foto: Tore Bjørnstad
I likhet med boligmarkedet har også hyttemarkedet fått seg en knekk under finanskrisen. En analyse som Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) har fått utført, viser at en fjellhytte i Norge i snitt koster 1,95 millioner kroner. Prisene sank 13 prosent fra utgangen av 2007 til utgangen av 2008.
 
Fortsatt er det imidlertid stor kjøpelyst flere steder. Både i Hemsedal og på Geilo steg hytteprisene i løpet av fjoråret. Her er gjennomsnittsprisen oppunder 3 millioner kroner for en fritidseiendom.
Mange er dessuten villige til å betale ekstra for hytter som ligger høyt, er nybygde, har innlagt vann og strøm, har utsikt og kort vei til skitrekk.
 
Hytter bygd etter 2000 koster rundt 40 prosent mer enn hytter som er satt opp før 1990. Hytter som ligger over 1.000 meter over havet koster 30 til 35 prosent mer enn tilsvarende hytter som ligger mellom 400 og 800 meter.
Hemsedal (pluss 4 prosent), Geilo (pluss 2 prosent) og Nore og Uvdal (pluss 1 prosent) var imidlertid de eneste hytteområdene der det ble registrert prisøkning i løpet av fjoråret. I motsatt ende av skalaen ligger Sirdal der hytteprisene falt hele 20 prosent i 2008.
Det ble lagt ut færre fjellhytter for salg i fjor. I tillegg tok det lengre tid å få solgt fritidseiendommene. (©NTB)