mountain scenery
Foto: Fotolia
Prisen deles ut av Røde Kors landsråd for hjelpekorps. Dronning Sonja er blant dem som har fått prisen tidligere.
Kronprinsen får overrakt prisen – en plakett og en stein med en issoleie på – under en tilstelning på Slottet fredag.

– Verdig vinner
Røde Kors-president Sven Mollekleiv, som har sittet i juryen for Fjellskikkprisen, avviser at tildelingen er en gimmick for å skape mest mulig blest om Røde Kors.
– Kronprinsen er på alle måter en verdig vinner. Vi ville ikke tildelt ham prisen ellers. Han har vist en genuin interesse for klimaspørsmål, og er en viktig rollemodell som bruker sin posisjon til noe som er samfunnsmessig viktig, sier Mollekleiv til NTB.
Han viser også til at da kronprinsparet valgte å bygge hytte i Uvdal, valgte de å gjøre det på en miljøvennlig måte.

Klimaendringer
Juryen har lagt stor vekt på kronprinsens miljøengasjement. I begrunnelsen for tildelingen heter det blant annet:
«Kronprinsen er en fremragende ambassadør for økt bevissthet omkring klimaendringer og miljøvennlig ressursbruk. Ved sitt fokus på vern av arktiske områder som kongelig beskytter av Polaråret, og særlig ved sin reise til Svalbard, har kronprinsen sammen med de to andre nordiske tronarvingene satt fokus på forskning omkring klimaendringer og miljø».
Juryen konkluderer med at kronprins Haakon er en viktig rollemodell for unge mennesker og et symbol på en fremtidsrettet og miljøbevisst bruk av den norske fjellheimen.
Foruten de to kongelige, har blant andre filosof og naturvernforkjemper Arne Næss, fjellkjentmann Klaus Helberg, Barnas Turlag og eventyrer og fjellklatrer Stein P. Aasheim mottatt fjellskikkprisen. (©NTB)