Flere og flere nordmenn velger å feriere i Norge.

- Mange av oss har vært tyve ganger i Spania, men aldri sett Lofoten. Det skyldes ikke at man er dårlig patriot, men at det lenge har vært svært rimelig å feriere ute. Her hjemme har det inntil for få år siden vært kostbart å reise, og Norge er et vidstrakt land, sier Grethe Sexe, daglig leder ved Novasol, som i år ser en klar økning i antall utleiedøgn av feriehus som går til nordmenn. 

Eksotisk
For utlendinger fra kontinentet har Norge lenge vært et yndet feriemål. Mange norske hytteiere kan glede seg over ekstra inntekter ved utleie av feirestedet til disse i kortere perioder. Men nå ser det ut til at nordmenn vil ha tilbake smaken av gamlelandet.
- Økningen av utleie som går til nordmenn har økt med ca. 60 %, og selv om det fortsatt er tyskere som dominerer, velger stadig fler av oss å feriere i vårt eget land. Jeg tror det også har sammenheng med at folk har kortere og flere ferier, også utenom de klassiske sesongene, og at man ferierer på flere steder, sier Sexe. Mange norske utleiehytter tilbyr også miniferie til en rimelig pris, dette virker å ha falt i smak.

Både om vinteren
– Vi har opplevd en økning på 12% fra samme periode i fjor. Pågangen fra nordmenn er størst på vinterstid, på sommeren er interessen for fjellet fortsatt størst fra utlendinger hos oss, sier daglig leder i Gaustadtoppen Booking, Per Oddvar Andersen. Han mener den økte interessen fra nordmenn henger sammen med at nordmenn har god økonomi og mulighet til å leie oftere. Han ser heller ikke bort i fra at utbygging av tilbudet i Norge gjør at man kan matche de tradisjonelle reisemål som St. Anton og Kitzbühel. Oppland, Buskerud, Vest-Agder og Telemark er de mest populære feriefylkene i Norge ut i fra antall gjestedøgn. Både Gaustadtoppen booking og Sørlandet booking merker økt interesse fra nordmenn som vil feriere i feriebolig.

Og om sommeren
Daglig leder ved Sørlandet booking, Halvor Smeland merker at nordmenn er tidligere ute enn før med å bestille feriehus. - Vi er mer eller mindre utleid hvert år uansett, men i forhold til før bestiller nordmenn tidligere i år. Ved utgangen av januar hadde vi leid ut 60% av totalutleien fra i fjor, sier han, og mener at tidlig bookingen skyldes at folk ønsker å sikre seg de beste boligene til fellesferien.
Til tross for den store pågangen på feriehus i Norge er det ennå mulig å finne rimelig leie i april og mai. Tall fra SSB viser at hele 42% av alle de norske gjestedøgnene blir tilbrakt i løpet av sommermånedene juni, juli og august. – Ja sommermånedene er svært populære, men det er verdt å merke seg at det er veldig prisgunstig å leie feriehus og hytter i lavsesong. Nå kan man sikre seg en hytte for halve prisen, sier Sexe. Bak den sterke veksten i uteie av norske feriehus til nordmenn ligger det trolig flere årsaker. - Jeg tror det ikke har heller samme status lenger å ha agendaen full av avtaler. Folk ønsker å slappe av med familie og venner på hytta i stedet for å tilbringe ferien i storbyene, sier Sexe.