Den årlige rikinglisten, Kapital 400, utarbeides hvert år av Kapital, tidsskriftet for næringsliv, børs og økonomisk politikk. Flere på årets liste har tilknytning til Nøtterøy og Tjøme, de fleste i form av å eie fritidseiendommer her ute. Vi finner også Pål Smith-Kielland som er bosatt på Tjøme, skriver oyene.no

Fredriksen troner øverst

Hytteeier i Movik, John Fredriksen, er blant de største vinnerne på årets liste med en formuesøkning på over ni milliarder (!) kroner fra i fjor. «Man kan holde mange overdådige julebord på Theatercafeen for den summen», kommenterer Kapital, som ser bort i fra at Fredriksen i realiteten ikke er bosatt i Norge. Kapital mener mannen er såpass sentral i norsk næringsliv også uten norsk pass, og velger av den grunn å ta med hans formue i vurderingen, skriver oyene.no

Fredriksen var også Norges suverent rikeste i fjor. Ifølge Kapitals liste for i år, er Fredriksen god for over 42 milliarder kroner og troner igjen øverst på rikinglisten. Kapital viser til at inntjeningen fra tankmarkedet har gitt Fredriksen penger nok til å nå toppen av rikinglisten, og at det er Fredriksens inntog i offshore som har sendt verdiene hans videre oppover . Han skal også ha tjent gode penger i aksjemarkedet.

Fastboende Pål Smith-Kielland står oppført med en formue på 390 millioner kroner. Smith-Kielland driver innen shipping og eiendom gjennom selskapet Hesnes Holding.

Pressehøvdingen Tinius Nagell-Erichsen, som har landsted i Årøysund, deler 24. plassen på listen med eiendomsinvestor Christen Sveaas og prinsessegemal Erling Lorentzen, alle tre med en formue på 4,1 milliarder.

Ingen lekeformuer

Bik Bok-gründer Kenneth Sandvold med hytte på Veierland, er oppført på listen med en formue på 1,1 milliarder.

Familieformuene har Kapitals journalister beregnet selv, etter å ha gravd dypt i regnskaper, arkiver og en rekke andre kilder. Kapital konkluderer med at de rike her i landet er blitt langt rikere i løpet av det siste året. Norges fem rikeste disponerer verdier for over 104 milliarder kroner.

I år er niende gang Kapital presenterer en liste over Norges fire hundre rikeste. Og her presenteres ingen «lekeformuer», som Kapital kaller tallene i ligningslistene. Tidskriftet har lagt markedesverdier til grunn, og mener derfor de kan presentere en liste over rikingenes reelle formuer.

Viktig attest

Likevel presiserer Kapital at listen de lager ikke er noen fasit. De største private formuene svinger hele tiden, slik at anslaget tidsskriftet gjør om høsten, stemmer mange ganger ikke våren etter. På den annen side legger ikke Kapital skjul på at 400-listen er en viktig attest å ha med seg i den lokale sparebanken. Listen benyttes flittig av banker, finansieringsselskaper, samarbeidspartnere og motparter i kontraktsforhandlinger. Det vet også landets milliardærer og millionærer. Ifølge Kapital bidrar stadig flere rikinger selv i vurderingen når Kapitals gravejournalister ringer, skriver oyene.no