Da formannskapet i Kragerø i går behandlet rådmannens forslag om innføring av eiendomsskatt i hele kommunen, var det bare Preben Hegland (H) og Ellef Ellegård (Frp) som stemte imot. Rådmannens forslag ble vedtatt med syv mot to stemmer. Det samme flertallet ble det for rådmannens forslag om en omtaksering av samtlige eiendommer i kommunen, prislappen for dette er cirka fem millioner kroner, skriver ta.no.


Eiendomsskatten vil, hvis den utnyttes maksimalt, gi kommunen merinntekter på cirka 54 millioner kroner. I dag tar kommunen inn 13,5 millioner kroner i eiendomsskatt.


- Det vi skal ta stilling til nå er om vi skal innføre skatten for hele kommunen, og om det skal foretas omtaksering. Promillegrensen og takstgrunnlaget kommer vi tilbake til, sa ordføreren.

-USOSIAL SKATT

Hegland var opptatt av at eiendomsskatten er en usosial skatt som rammer alle likt. Han pekte også på at en omtaksering av attraktive boliger sjønære boliger i eldre boligstrøk i Kragerø kan innebære en dramatisk økning av eiendomsskatten for det han betegnet som «vanlige» mennesker og arbeidsfolk.

- Slike sjønære eiendommer har i dag en omsetningsverdi på fem, seks millioner kroner, langt mer enn de tidligere er taksert til, hevdet Hegland som frykter at økt eiendomsskatt vil gi flere sosialklienter. Han frykter også at kragerøfolk som har hytte i skjærgården, vil bli tvunget til å selge fordi man får «dobbelt» eiendomsskatt når man har eiendommen i byen og i skjærgården.

- Er det egentlig dette vi vil, stilte han spørsmål om.

BLIR RETTFERDIG

De som talte for å innføre eiendomsskatt for hele kommunen hevdet at endelig ble dette en rettferdig skatt for alle.

Bjørn Vidar Bråthen (KrF) sa at når det nå er åpnet for at det kan innføres slik skatt i hele kommunen, så har man ikke noe valg, det motsatte vil være å fortsette forskjellsbehandlingen.

- Dette er inntekter til fellesskapet, penger som kan brukes til alle gode formål.

Ole Gundersen (Sp) var ikke overbegeistret for eiendomsskatten, men var klar på at når en først skal ha en slik skatt, så bør den gjelde for alle. Med hensyn til taksering av eiendommene henstilte han om at det tas hensyn til de som bor langt fra allfarvei og ikke har de samme gode som de som bor mer sentralt.

- IKKE TIL KULTURHUS

Ellegård gikk som nevnt imot utvidelsen av grensene for eiendomsskatt. Hvis det likevel blir slik skatt i hele kommunen, så ville han ha forsikringer om at kommunen da må overta private veier og brygger som brukes av allmennheten.

- Står det til meg, så skal inntektene i hver fall ikke brukes til kulturhus, var Ellegårds klare melding.

Ordfører Erling Laland (Ap) var tilfreds med at det nå er åpnet for at eiendomsskatt kan innføres i hele kommunen, skriver ta.no