I den ferske undersøkelsen gjort av TNS Gallup kommer DNT klart best ut når det gjelder å ha folks tillit. I konkurranse med andre natur- og miljøaktører som Bellona, WWF og Natur og Ungdom, er det Turistforeningen folk stoler mest på: Så mange som tre av fire nordmenn oppgir at de har tillit til nettopp denne organisasjonen.
- Dette er veldig gledelig! Denne sterke posisjonen har vi ikke minst fått på grunn av alt det fantastiske dugnadsarbeidet som nedlegges landet rundt. Det er på grunn av flere tusen frivillige vi har et nettverk av ruter og hytter i skog og fjellheimen. Jeg tror vi har klart å fornye oss uten at det har gått på bekostning av troverdigheten, sier DNTs generalsekretær Kristin Krohn Devold.

Det er fjerde år på rad Turistforeningen kommer best ut i denne målingen.

Vil være mer ute

Undersøkelsen avdekker at så mange som 86 prosent av det norske folk er interessert i friluftsliv. Den høye interessen har dessuten vist en økende tendens de siste årene. Videre kan man lese at to av tre nordmenn ønsker å være mer ute, men føler at de ikke har tid til å gjennomføre dette ønsket i en travel hverdag.

Om interessen om friluftsliv er stor, er imidlertid kunnskapen noe mindre. Kun 14 prosent av de spurte oppgir at de behersker bruk av kart og kompass svært godt. Og kun havparten av befolkningen vet at allemannsretten også gjelder privat eiendom. Det er imidlertid hevet over enhver tvil at allemannsretten som grunnprinsipp er høyt skattet av det norske folk. Motorkjøretøy i norsk utmark er folk flest svært skeptiske til.

Mer ferie i Norge

Målet med denne kartleggingen er å avdekke nordmenns holdninger og vaner knyttet til natur og miljø. Dette er sjuende gang undersøkelsen gjennomføres, noe som gjør det mulig å følge det norske folks forhold til natur og friluftsliv over tid.

I år ble det dessuten lagt vekt på klimaspørsmål i undersøkelsen. Halvparten av de spurte sier de vil endre adferd som følge av klimaendringene: Én av fem vil forandre ferieplanene på grunn av global oppvarming, og én av tre ønsker i tiden framover å feriere mer i Norge.

Den landsomfattende undersøkelsen ble gjennomført i mai i år.