Forbudet trådte torsdag i kraft med øyeblikkelig virkning, og det kreves nå tillatelse fra politiet for å dykke i grotter i Rana kommune.
– Når det skjer en slik ulykke som det her, så må man jo vurdere sikkerheten av dykking i slike grotter. Etter vurdering av sikkerheten i dette tilfellet, har vi funnet grunnlag for å nedlegge et slikt forbud til man har klarlagt hva som var årsak til denne ulykken, sier jourhavende politiadvokat Pål Henning Gabrielsen i Helgeland politidistrikt til NRK.
Mannen som omkom var i slutten av 30-årene og bosatt i Grimstad.

– Det var to som dykket sammen, men bare en som kom opp igjen. Han ga beskjed om at makkeren hadde problemer og hadde omkommet. Det ble klart at han hadde omkommet på 75 meters dyp 1.200 meter inne i fjellet, og derfor vurderte vi at det ikke var noe hjelp i å sende Sea King-en, sier redningsleder Jakob Carlsen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.
De to hadde deltatt på en dykkersamling i Plurdalen øst for Mo i Rana.
Gabrielsen opplyser at det er en komplisert aksjon å hente ut den omkomne. Det er forberedt en aksjon fram til søndag med bistand fra dykkere med spesialkompetanse.
Hovedredningssentralen fikk melding om ulykken klokken 19 onsdag kveld. (©NTB)