Ottar Johansen (H) gikk hardt ut mot eiendomsskatt for hus og hytter i Hvaler. Foto: Erik Hagen

Men under kommunestyrets møte i går var Høyre-topp Ottar Johansen mest opptatt av hvilke urimelige utslag innføring av eiendomsskatt kunne gi i Hvaler kommune med mange strandeiendommer.

- Tenk dere bare en minstepensjonist som bygde hus på en flott strandtomt for 50 år siden. Nå vil denne pensjonisten få problemer med å betale eiendomsskatt som blir basert på husets markedsverdi, sa han i Hvaler kommunestyres møte igår. Johansen fryktet at konsekvensen ble at folk måtte selge og flytte, melder Fredriksstad Blad.

– Skremselspropaganda

Paul Henriksen (A) svarte med at Høyre her kom med helt unødvendig skremselspropaganda.

- Det er ikke noe problem å legge inn noen ordninger som gjør at vi unngår urimelige utslag. At folk har måttet gå fra gård og grunn på grunn av eiendomsskatten, har ikke skjedd i en eneste kommune så langt, sa Henriksen. Til dette sa Johansen at det er fullt mulig å legge inn en "sikkerhetsventil", slik Henriksen foreslo, men at denne typen ordninger innebærer både byråkrati og muligheter for misbruk.

Øyvind Fjeldberg (SV) ville ha eiendomsskatt allerede fra i år. Han ville bruke pengene på åpning av fire avstengte sykehjemsplasser på Dypedalåsen, skole og andre gode formål han listet opp.

6.400 hus og hytter

Espen Andreassen (Frp) kunne fortelle at i Hvaler er det til sammen 6.400 hus og hytter. Det vil si i gjennomsnitt 3.200 kroner per eiendom i skatt for å få inn beløpet på 20 millioner kroner som det var snakk om å få inn på eiendomsskatten.

- Valget neste år vil i realiteten bli en folkeavstemning for eller imot eiendomsskatt, sa Andreassen.

Mona Vauger (Ap) sukket oppgitt: Konsekvensen av å styre unna eiendomsskatt blir fort at Hvaler ender opp som en del av skakkjørte Fredrikstad kommune hvor det blir nødvendig med enda høyere eiendomsskatt enn det vi prater om.

Det ble til slutt vedtatt et budsjett hvor hjemmesykepleien styrkes på natten, men uten eiendomsskatt og uten penger til åpning av de fire avstengte sykehjemsplassene på Dypedalåsen.Øyvind Wevling (Ap) beklaget dette.

- I Hvaler kommune er det altfor vanskelig å få sykehjemsplass, sa han.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE