– Forskningsstanden og naturvernsiden har bagatellisert rovdyrfaren, sier bjørneforsker Ole Jakob Sørensen ved Høgskolen i Nord-Trøndelag til Nationen.
Han er selv elgjeger og har vært på sporet av bjørn flere ganger. Han tar med seg sine studenter på bjørnesporing hver høst.
– Snakker vi bare skremselspropaganda om rovdyrfaren, er det galt. Men å framstille bjørnen som Ole Brumm er også galt. Bjørnen krever respekt og tilpassing fra oss, og det har kanskje ikke vært nok framme, sier Sørensen.
Han får støtte fra direktør Janne Sollie i Direktoratet for Naturforvaltning.
– Vi er åpne for å endre risikovurderingen, sier hun.
Sollie opplyser at risikovurdering er basert på forskning og fakta.
– Dersom forskerne avdekker ting i det som er skjedd på svensk side, vil vi tilpasse oss dette, sier Sollie.
Sørensen avviser at bjørnene som i Sverige har tatt livet av en mann og skadd to andre den siste uken, har vist unormal atferd.
– I det siste tilfellet, trolig også i det første, var det løshund involvert, sier Sørensen.
Han viser til at bjørnen i det første tilfellet trolig gikk etter mannens hund. Hunden var løs mens mannen var på utedo.
Bjørneforskeren mener det vil bli flere bjørner nær bebyggelse når bestanden øker på norsk side av grensen. Sørensen mener alle bjørner bør skytes dersom de etablerer atferd knyttet til folk, mat og tilgang på søppel. Bestanden vil tåle det, mener han. (©NTB)