2005 ble et nytt rekordår for hyttebygging med 4.800 nye hytter med et gjennomsnittsareal som nærmer seg 90 kvadratmeter. Beregninger viser at det er regulert for minst 60.000 nye hytter i årene som kommer. Det bekymrer forskerne.
– Uten en overordnet regional eller nasjonal styring har man ingen kontroll med utbyggingen. Konsekvensen er at store frilufts- og naturområder bygges ut, sier seniorforsker Bjørn Kaltenborn ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), til Aftenposten.

Han mener mangelen på en nasjonal hyttepolitikk er påfallende, og tar til orde for klare føringer fra myndighetene side.
Kaltenborn får støtte fra Fremtiden i våre hender som er bekymret over at hytter reises i sårbart fjellterreng og at de spres ut over i landskapet. Det gir store og uopprettelige inngrep i naturen og virker inn på dyrelivet langt utenfor hyttenes område.
– Naturen er taperen. Om 10-15 år kommer landskap som ikke er vernet til å se helt annerledes ut på grunn av de tekniske inngrepene, spår daglig leder i Fremtiden i våre hender, Arild Hermstad. (©NTB)

Foto: Jøra Bygg AS