Direktoratet for naturforvaltning (DN) har nettopp levert sin innstilling til regulering av fiske etter laks, sjøørret og sjørøye fra 2012. Forslag til regulering av fiske etter anadrome laksefisk i sjø og vassdrag fra 2012 har vært ute på høring, og omtrent 240 høringsuttalelser ble levert. Innstillingen fra DN er nå sendt videre til Miljøverndepartementet.

Les også: Isfisket er best før nyttår

- Ikke rom for å øke fisket

De siste årene med regulering av fiske har bidratt til at det er nok gytefisk i flere vassdrag, men det er fortsatt ikke rom for å øke fisket etter laks noe særlig, mener DN.

- Innstillingen til nye reguleringer er et helhetlig forslag hvor vi så langt som mulig har etterstrebet å finne et rimelig samsvar mellom reguleringene i sjø og vassdrag. Vi skal ikke legge skjul på at det er utfordrende å forene alle hensyn som skal tas ved regulering av fiske i en situasjon hvor det ikke er rom for å øke totalbeskatningen vesentlig, sier Yngve Svarte, direktør for avdeling for artsforvaltning i DN.

Les også: Nå lurer iskald ørret under isen

Stor usikkerhet

Det er stor usikkerhet rundt innsiget av laks, og det er ingen klare indikasjoner på bedring eller økt bestandsstørrelse de nærmeste årene. Innstillingen gjelder strekningen fra og med Østfold til og med Sør-Troms.

Når det gjelder fisket i vassdrag er det gjort endringer for en del vassdrag etter høringen. Disse endringene skal ikke endre beskatningen noe særlig, og blir derfor i stor grad knyttet til krav om midtsesongsevaluering. I vassdrag med god lokal forvaltning kan det på forhånd avtales hvilke tiltak som skal iverksettes dersom midtsesongsevalueringen viser at gytebestandsmålet ikke vil bli nådd.

Besøk Hytteavisens facebookside