Det er bekreftet at reinen bruker skogslia vest for Savalen som leveområde. Samtidig er det mangelfull kunnskap om reinens bruk av disse områdene som ligger øst i Knutshø villreinområde.


Bildet viser området for det aktuelle Halvoråsen hyttefelt sett nordvestover fra sørsida av Savalen.
Foto: Feste Nordøst, landskapsarkitekter mnla.



Det er Miljøverndepartementet som nå skal avgjøre saken på bakgrunn av en innsigelse fra fylkesmannen i Hedmark. DN anbefaler i sin uttalelse til departementet at innsigelsen bør tas til følge.

 

 

DN mener det er flere forhold som styrker begrunnelsen for at reguleringsplanen ikke bør stadfestes:

  • Planen er ikke i samsvar med den nylig reviderte kommuneplanens arealdel.
  • Det skal foretas en bedre kartlegging av villreinens bruk av de østlige deler av Knutshøområdet, som Savalen-området er en del av.
  • Det skal ut fra flere begrunnelser igangsettes arbeid med en helhetlig felles kommunedelplan for både Alvdal og Tynset kommuners deler av Savalen-området.

I likhet med fylkesmannen mener DN at framtidig arealbruk i Savalen-området bør basere seg på en overordnet plan.

DN mener framtidig utbygging og arealforvaltning, også tilrettelegging for friluftsliv og andre aktiviteter, må planlegges på basis av bedre kunnskap om villrein enn det som nå foreligger. Kartlegginger som nå foregår som underlag for en pågående gjennomgang av fylkesdelplanen for Dovrefjell-området, vil bli et viktig faglig grunnlag. Samtidig er det viktig at kunnskap om sårbare rovfugllokaliteter tas inn i arbeidet med kommunedelplan for Savalen-området.

DN mener kommunedelplanen også bør ta for seg områder og tilrettelegging for aktiviteter og friluftsliv. I tillegg til å oppnå en god tilpasning til og kanalisering i forhold til sårbare miljøverdier, vil en da også ivareta varierte og tilpassete muligheter både innen hele Savalen-området og for de enkelte delområder. Det høge faglige nivået på reguleringsplanens behandling av landskapsverdier, bør også legges til grunn i arbeidet med kommunedelplanen.

Kontaktperson:
Anders Iversen, tlf. 73580803.