- Jeg dropper nok å reise tidligst mulig på ferie i år, sier fagsjef på motor hos Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.  

- Stor trafikk på veiene er en av årsakene, men også utålmodighet. Mange vil komme seg fort fram, men ender heller med å stå i veikanten og fylle ut skademelding, og få en dyr start på ferien sin, sier Ytre-Hauge. 

- Det er ikke tilfeldig når det skjer år etter år. Jeg håper folk kan ta det litt roligere i år. Hytta er der om du kommer fram klokken 16 eller 20. Du har trolig mange deilige fridager foran deg, disse par timene ekstra er ikke viktige i den store sammenhengen, sier han. 

Med flere skader øker også kostnadene. Fra 23 millioner kroner i 2021, til 31 millioner i 2022 og 37 millioner i fjor, vider tall fra Finans Norge. 

Farligere å kjøre til enn fra påskeferie 
Frende har sammenlignet de tre siste årene i perioden fra fredagen i palmehelgen til og med 2. påskedag. 

- Trenden er helt klar. Foruten fredagen i palmehelgen er det høye skadetall mandag, tirsdag og onsdag i påskeuken alle disse årene. På de røde dagene, inkludert hjemfartsdagen 2. påskedag, er tallene langt lavere, sier Ytre-Hauge. 

I fjor var det 880 bilskader 2. påskedag, altså knapt halvparten av fredagen i palmehelgen. 

To hovedgrunner til at det smeller 
Roger Ytre-Hauge ser to hovedgrunner til at det i fjorårets påske var nesten 11 000 smeller for personbiler i løpet av 11 dager.  

- Hovedsynderen er uoppmerksomhet, altså noe vi kan klare å rydde av veien helt på egenhånd. Uoppmerksomhet fører til alt fra utforkjøringer eller møteulykker til mindre smeller på vei ut fra parkeringsplasser. Det skjer lynkjapt. Kun full oppmerksomhet fra deg er godt nok for å unngå dette, sier fagsjefen.  

Det andre store faremomentet er for høy fart.  

- Mange har kjent på deilige vårtemperaturer og bare veier den siste tiden. Da frister det å tråkke litt ekstra på gassen. Ikke bli overivrig. Hold fartsgrensen eller avpass farten og avstanden til bilen foran etter forholdene. Og husk at på fjellet kan det fortsatt være kaldt og glatt. Det er mars enda, sier Ytre-Hauge.  

Bilforsikringen dekker uhell, tyveri og skader knyttet til bilen, person- og passasjerulykke, avhengig av dekningene du har valgt.  

- En god reiseforsikring anbefales i tillegg, den kan dekke tap av løse ting i bilen, og sykdom og skade på deg og reisefølget, sier Roger Ytre-Hauge. 

- Husk å ta med deg det europeiske helsetrygdkortet ditt hvis du skal reise i EØS-området, og ikke kjør fra nøkkelen til skiboksen, sier fagsjefen i Frende Forsikring.  

TIPS: Slik kan du unngå påskesmellen 

  • Ikke stress, du sparer ikke mye tid på å kjøre litt over fartsgrensen  
  • Pust ut og aksepter tiden det tar å komme frem  
  • Tilpass farten etter veiforholdene  
  • Hold riktig avstand til bilen foran deg  
  • Hold oppmerksomheten på veien  
  • Hvis du skal lese eller skrive SMS, kjør inntil siden og stopp helt opp  
  • Ikke fikle med anlegg eller GPS mens du kjører  
  • Bruk håndfriutstyr 
    Kilde: Frende