Da kontrakten skulle fornyes ba Staten Krakerøy kommune om en uttalelse. Kommunen ønsket at hytta ble fjernet og ville ikke at avtalen ble fornyet. Samtidig ble eieren tilbudt en erstatningstomt. Senere aksepterte hytteeieren dette tilbudet. Staten var på sin side også innstilt på en minnelig løsning og tilbød daværende eier at han kunne disponere tomtegrunnen så lenge han levde.

Eieren av tomta er død, men etterkommerne har kjempet for å få ny festekontrakt med Staten, skriver Fredriksstad Blad. Etterkommerne har hevdet at avtalen Staten inngikk med hytteeieren i realiteten var en fornyelse av festeavtalen.

Staten mener avtalen ikke var noen ny festeavtale, men en praktisk måte å avvikle festeforholdet på.

Fredrikstad tingrett konkluderer med at når den opprinnelige eieren aksepterte tilbudet om erstatningstomt, betalte tomten og fikk den overskjøtet, så hadde han frasagt seg retten til fortsatt tomtefeste på Randholmen.  

Selv om det er Staten som har gått til sak mot familien i Fredrikstad for å få dom for at festeforholdet er avviklet, er familien dømt til å betale 50.000 kroner i saksomkostninger i tillegg til sine egne advokatutgifter, skriver Fredriksstad Blad.