Under pandemien kokte hyttemarkedet i Sverige - akkurat som i Norge. Mens nordmenn med hytte i Strømstad-regionen solgte, løp svenskene skoene av seg for å få tak i en hytte. Men ingen nordmenn meldte seg som kjøpere. 

Skjermbilde 2022-04-19 kl
Pilegården Älgtorp i Strlømstad: Prisantydning 2,5 mill. Kroner. Foto Svensk Fastighetsförmedling

Ikke noe rush

Sånn hyttesalgsmessig har Norge og Sverige vært ett land - uten grenser og begrensninger, forteller eiendomsmegleren Sasha Andersson til Sarpsborg Arbeiderblad. Nå merker hun at noe har forandret seg.

- Det har kommet flere henvendelser fra Norge, men det har ikke vært det rushet som jeg trodde - ennå. Jeg trodde det skulle går raskere, men det finnes en redsel for at grensen igjen stenges, sier eiendomsmegleren.

Venter boom

Likevel tror hyttemegleren i Strømstad på et rush av nordmenn som vil ha sommerhus nå framover. 

– Jeg tror det blir en norsk kjøpeboom denne våren. Vi har ikke sett det enda, men jeg tror det blir ekstraordinært, spesielt med den norske krona.

Fritidsboliger i Sverige blir sannsynligvis rekorddyre. Generelt har prisene økt med 18-20 prosent i det svenske hyttemarkedet de siste 12 månedene. Dessuten er det få eiendommer tilgjengelig, i følge intervjuene SA har gjort med svenske meglere.