Bildet: Randi Johnsen og familien har bodd på fritidseiendommen i 16 år. Foto: Atle Møller

- Så lenge det er tilfredsstillende løsninger for renovasjon, vann og avløp, legger ikke vi oss opp i hvor ofte folk oppholder seg på hytta, sier teknisk sjef Hans Øvrum og legger til: - Vi forholder oss kun formelt til om boligen er registrert som fritids- eller helårsbolig. Bruksendringer må det søkes om.

Har ikke ressurser

Ingen vet med sikkerhet hvor mange sandefjordinger som bor permanent på hyttene sine, men i 2002 fant kommunen ut at over 40 hytter var i bruk som helårsboliger. Rådmann Gisle Dahn bekrefter dette: - Vi har ikke ressurser til å prioritere ytterlige kartlegging og oppfølging av dette. I så fall må det komme signaler fra politisk hold. - Er det da fritt fram for å bosette seg på hytta? Eller bør man søke om bruksendring, og risikere å vekke en tungtsovende bjørn?

- Kommunen skal gripe inn

Per Arne Andreassen i juridisk avdeling hos fylkesmannen påpeker at bruken av en bolig skal være i samsvar med de tillatelsene som er gitt. Om så ikke er tilfelle, skal kommunen gripe inn, ta det opp med eier og eventuelt be om bruksendring. Kommunen har en klar undersøkelsesplikt, sier han.

- Man kan ikke søke om å få bygge en fritidsbolig, for deretter å flytte inn på helårsbasis når hytta står ferdig. Da er bruken i strid med tillatelsen, utdyper Andreassen.

Restriktive

Plankoordinator Pål Otto Hansen i fylkeskommunens miljøvernavdeling uttaler følgende:

- Vi er, normalt sett, skeptiske til bruksendring fra fritidsbolig til helårsbolig, fordi det medfører økt bruk og en berettiget forventning hos eier om å få videreutvikle eiendommen med garasje, tilbygg og lignende. Vi ønsker å redusere omfanget av slike endringer, særlig vedrørende eiendommer i strandsonen. Dette for å ivareta allmennhetens interesser.

Melde flytting

For Skatteetaten spiller det ingen rolle om du har registrert adresse på en fritidseiendom, så lenge det er der du oppholder deg mest og har din overveiende døgnhvile, som det heter der i gården.

 

RELATERT SAK:

Har bodd på hytta i 16 år