Hva vil ditt parti gjøre for å legge til rette for et aktivt friluftsliv, var svaret vi søkte i jungelen av stands og ivrige oslopolitikere på Karl Johan.
En søkende vandring blant en skog av valgbuer, plakater, brosjyrer og ivrige lokalpolitikere i landets hovedstad, avdekker mange politiske mål og meninger om miljø og natur. Men når det kommer til friluftsliv, er det få konkrete svar å få, bortsett fra følgende samstemte lovsang:
-Friluftsliv er bra! Det er viktig at folk kommer seg ut!
Godt miljø = bra friluftsliv
Men mye av enigheten slutter nettopp der, kom det fram da Turistforeningens oppsøkende reporter stilte mylderet av oslopolitikerne i Spikersuppa følgende spørsmål:

-Hva vil ditt parti gjøre for å legge til rette for et aktivt friluftsliv?

De fleste snakker varmt om miljøvern og klimapolitikk som selve grunnlaget for en frisk natur å kunne bruke. Trekkes dette globale spørsmålet ned på lokalt nivå, peker flere partier på hvor viktig det er med et godt kollektivtilbud, slik at folk kommer seg ut i terrenget uten å forurense altfor mye på veien.

-Vi var først til å foreslå å forlenge T-banen til Tryvann, sier Venstres representant på Karl Johan. Også Hovedstadens største parti, Høyre, markedsfører utbygging av buss og bane som en prioritert oppgave. Det samme gjør KrF og Sp – og de fleste andre oslopolitikerne. Landets største parti, Ap, snakker uoppfordret varmt om behovet for et nett av sykkelstier, noe regjeringskollegaene i SV helhjertet støtter. I SV-boden flagges i tillegg behovet for å ta vare på artsmangfoldet – en sak som strengt tatt ligger på deres egen partifelles miljøverministerbord – og tilby den oppvoksende slekt inspirerende naturopplevelser i skole og barnehage.


Hvor skal grensa gå?
Det er naturlig nok store lokale forskjeller i stridstemaene foran et kommune- og fylkesvalg. I Oslo er krangelen om markagrensa sentral. Noen partier, blandt andre regjeringstrioen, ønsker å verne Oslomarka som den er i dag. Andre vil ta i bruk deler av Marka.

-Det er ikke alle områder i Marka som er like viktige. Vi vil bygge ut i randsonen sånn at folk kan bygge og bo mer spredt og nær marka, sier Hans Otto Watne fra Frp, som hevder at frperne er blant de ivrigste turgåerne i landet.

-Vi bruker heller naturen fysisk enn politisk, sier Watne. Han er en ivrig forkjemper for det frie valg, også når det gjelder å ta vare på naturen.


Lokalvalget er grønnere enn på lenge, men om friluftsliv har partiene få konkrete løfter.
Bønder framfor turgåere
Senterpartiet er heller ikke tilhenger av å verne naturen for enhver pris. I den betente saken om vern av Trillemarka i Buskerud, har Sp gått inn for en mellomløsning som innebærer ikke å verne hele, men deler, av den omdiskuterte skogen. Også når det gjelder å opprettholde landets ulvebestand, ønsker Sp at det skal være lokale stemmer som avgjør.

-Vil det si at når det er konflikt mellom bønder og friluftsfolk, står dere på bøndenes side?

-Ja, sier Unn Aarrestad i Sp. I byen bør det imidlertid bli grønnere, mener Sp –med flere parker og færre høyhus.


Hvor mye penger?
Ingen på gateplan har noe konkret svar på hvor mye penger som vil legges på bordet for å få nasjonen ut i skogen og opp på fjellet. Få har tanker om at dagens offentlige overføringer til friluftsliv blant barn og unge er småtterier sammenliknet med midlene som brukes på idrett.

Men at Den Norske Turistforening gjør en bra jobb med å tilrettelegge et aktivt friluftsliv for folk flest, ja det er partiene skjønt enige om.


Partienes egen stemme
Stadig like forvirret? Se hva de forskjellige partiene selv sier før valget mandag 10.september:

Arbeiderpartiet (Ap) http://www.arbeiderpartiet.no/
Fremskrittspartiet (Frp) http://www.frp.no/Innhold/FrP/
Høyre (H) http://www.hoyre.no/
Kristelige Folkeparti (KrF) http://www.stem-krf.no/
Senterpartiet (Sp) http://www.senterpartiet.no/valg07
Sosialistisk Venstreparti (SV) http://www.sv.no/
Venstre (V) http://www.venstre.no/
Rød Valgallianse (RV) http://roedt.no/
Miljøpartiet De Grønne http://www.gronne.no/

Opplysninger om valget http://www.regjeringen.no/nb/dep/krd/kampanjer/valg.html?id=456491