Fire in the Redhill area.  Feb 07, 2008Photo by Michael Walker
Foto: Istockphoto

– Skogbrannen kostet oss cirka 20 millioner kroner. Vi har nå søkt juridisk bistand samt annen ekstern hjelp, og forbereder et erstatningskrav, sier Skogbrands direktør Inge Fjalstad til Aftenposten.
Nærmere 29.000 mål med skog ble ødelagt i det som var Norges største skogbrann siden den andre verdenskrig.

Les: Største skogbrann siden krigen

De fleste skogeierne var forsikret i Skogbrand og har fått erstatning fra selskapet. Mange hytter og andre bygninger ble også flammenes rov.
Skogbrands styre skal 19. mars ta endelig stilling til erstatningskravet, og ifølge avisen ligger det an til at Arendal kommune og Østre Agder Brannvesen blir saksøkt for til sammen rundt 20 millioner kroner.
– I dagens moderne verden skulle man tro det var mulig å stanse en skogbrann før den fikk utviklet seg slik den gjorde. Vi ønsker søkelys på hvilke krav vi kan stille til offentlige tjenester, i dette tilfellet brannvesenet, sier Fjalstad.
Rådmann Harald Danielsen i Arendal kommune, som er ansvarlig for en interkommunal branntjeneste som omfatter sju kommuner, inkludert Froland, sier kommunen stiller seg fullstendig avvisende til kravet.
Brannsjef Jan Kongsvik i Østre Agder brannvesen frykter konsekvensene av et søksmål.
– Vi gjorde det som sto i vår makt. Det var en ekstrem situasjon. Et søksmål føles bittert. En fellende dom mot brannvesenet vil føre til at jobben til hver enkelt brannmann over hele landet kan evalueres i kroner og øre i ettertid, sier han. (©NTB)