Bildet over: Fra venstre ser vi Edgar Karlsen (67) og Thomas Karlsen (20), som er blant dem som midt på natten passer på båtene ved Fjeldberg båthavn i Fredrikstad.

Midt på natten kan noen liste seg ombord, løsne akterfortøyningene og få båten til å drive stille vekk fra brygga. Eller vaktene kan plutselig høre mistenkelige lyder nede på brygga, der noen mørkkledde menn passerer en beskjeden snekke, på vei mot en kostbar seilbåt.

Det gjelder å følge med fra vaktboden. Mye kan skje i ly av mørket.

Flere havner uten vakthold

- Det er en god del lokale båthavner som ikke har vakthold,og de fleste tyveriene skjer i disse havnene. Østeuropeiske bander står bak mange av tyveriene, men det er også lokale gjerningsmenn, sier Rune Albertsen, leder for narkotika- og vinningsavdelingen ved Fredrikstad politistasjon, til Fredriksstad Blad. Mange av de ubevoktede båthavnene ligger i hytteområder.

I Fjeldberg båthavn i Fredrikstad er det godt vakthold. Edgar Karlsen (67) er én av dem som er vant til å gå sjekkerunder. En gang, midt på natten, oppdaget han en fremmed mann på brygga. Han skulle neppe sjekke at noen ikke hadde slurvet med fortøyningene.

Jaget vekk

- Jeg spurte hvem han var, og hva han gjorde på brygga klokken to om natten. Han svarte at han var fra Vestfold og at han hadde tatt bilen hit for å se om det var noen ledige båtplasser her som han kanskje kunne bruke når han skulle på ferie om en uke. Den gikk jeg ikke på, så jeg jaget ham vekk fra brygga. Han var åpenbart ute for å sjekke hva som var verdt å stjele, sier Karlsen.

En gang sto vaktene og så på mens tre tyver stakk av med et kostbart aggregat.

- Vaktene tok tyvene på fersken mens de sto og skrudde på en båt, men kjøpte forklaringen om at de eide båten og hadde glemt lommelykten. Så vaktene var greie og lyste opp for dem mens de skrudde av aggregatet. Så takket de for hjelpen og dro avgårde, beretter Karlsen.

Høysesong

Østeuropeiske bander får mye av skylden for båttyveriene som skjer i distriktet.

- De kommer ofte i bil, noen ganger med båt. På forhånd har de undersøkt forholdene så de vet hva de er ute etter. De er her gjerne bare en dag eller to, for så å dra enten ut av landet eller videre til et annet sted på Østlandet, sier Albertsen.