Fylkesmiljøvernsjef Sigurd Tremoen i Oppland viser til at villreinen vinterstid er spesielt sårbar og blir fort tappet for energi.
– Blir det for mye menneskelig aktivitet vil flokkene også kunne trekke seg ut av områdene de er avhengige av for å overleve på lang sikt, sier han til Nationen.
Utarbeidelsen av forvaltningsplanen for Rondane har ifølge Tremoen skjedd i tett dialog med kommuner, lokalt reiseliv og andre berørte parter. Forslaget til plan vil nå bli sendt ut på høring til nærmere 800 private og offentlige instanser.
– Vi må i framtiden kanalisere ferdselen sterkere for ikke å forstyrre villreinen, som Stortinget har slått fast at Norge har et spesielt ansvar for å ta vare på. Vi vil jo ikke at Zoologisk museum i Oslo skal være eneste plassen våre barnebarn skal kunne oppleve villreinen i framtiden, sier Tremoen.
Turister fra inn- og utland kommer hver vinter til Høvringen like ved inngangen til Rondane nasjonalpark for å gå på ski. Ikke alle i turistnæringen synes Fylkesmannens forslag er bra.
– I en del populære turområder i Rondane vil Fylkesmannen i framtiden kun tillate preparering og merking av løyper i perioden 15. februar til fire dager etter 2. påskedag. Det betyr krise for oss som satser på vinterturisme, sier Kari Haugerud, som driver DNT-hytten Brekkeseter. (©NTB)